Pokrajinska vlada u ovoj godini u subvencije za razvoj agrara ulaže više od osam milijardi dinara, saopšteno je iz vlade Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević kaže da je značaj agrara za ekonomiju prepoznala i ova Pokrajinska vlada, o čemu govori više od osam milijardi dinara opredeljenih u pokrajinskom budžetu za podsticaje u agraru.

On je istakao da su ta sredstva nominalno viša nego i jedne godine pre u bilo kom pokrajinskom budžetu AP Vojvodine, kao i da je to najveći pojedinačni budžet bilo kog pokrajinskog sekretarijata.

On je istakao da su mere za razvoj agrara uglavnom okrenute prema malim proizvođačima, jer Pokrajinska vlada smatra da je veoma važno podržati male proizvodjače kojima je ta podrška neophodna, da bi u oštrim tržišnim uslovima opstali.

Prema njegovim rečima, druga veoma važna karakteristika jeste da je dobar deo mera usmeren prema opštinama i gradovima za podsticanje ruralnog razvoja. Kako je rekao, ti podsticaji treba da stvore infrastrukturu za buduću bolju i efikasniju agrarnu proizvodnju, za bolji i kvalitetniji život poljoprivrednih proizvodjača u manjim sredinama.

Treća karakteristika onoga što Pokrajinska vlada u oblasti podsticajnih mera čini, kako je naveo, jeste princip zajedničkog rada svih nivoa vlasti i u oblasti agrara.

“Važan princip ove Pokrajinske vlade koji smo promovisali pre deset meseci je zajednički rad svih nivoa vlasti na važnim pitanjima, a najvažnija pitanja danas su ona koja se tiču privrednog i ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mesta“, rekao je Milićević.

Milićević je dodelio ugovore predsednicima lokalnih samouprava sa teritorije Vojvodine koje su ostvarile pravo na bespovratna sredstva na osnovu dva konkursa – za sufinansiranje uredjenja atarskih puteva i otresišta i opremanje poljočuvarske službe.

Konkurs je sproveo Pokrajinski sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta i za opremanje poljočuvarske službe u 2017. godini.

Reč je o 20 ugovora sa lokalnim samoupravama, kojima je obezbeđeno zajednički oko 420 miliona dinara za uređenje atarskih puteva i otresišta. Na taj način biće uređeno više od 60.000 metara atarskih puteva i više od 5.000 otresišta.

To je nova mera, koja se u Vojvodini nije primenjivala više od pet godina i sada se primenjuje na nov način, jer će se od materijala koristiti tucanik, beton, asfalt i strugani asfalt, a lokalne samouprave su morale da imaju i elaborat o gradjevinskom nadzoru.

Drugim konkursom su raspodeljena podsticajna sredstva na devet lokalnih samouprava za opremanje poljočuvarske službe.

Oprema koja se, između ostalog, finansira su vozila, mopedi, računari, GPS uređaji, foto-aparati, dvogledi, terenska obuća i odeća i oprema za gašenje požara.
Izvor: Tanjug

Možda Vam se svidi i