VELIKA AKCIJA POLICIJE: Uhapšene 53 osobe

Od strane Ozon
0 komentar

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u opsežnoj akciji sprovednoj u više gradova Srbije usmerenoj na sprečavanju i suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe u državnim organima, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i poreskom policijom uhapsili su 53 osobe i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 25 lica.

Akcija je sprovedena u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Jagodini, Kragujevcu, Zaječaru, Nišu, Leskovcu i Pirotu, a osumnjičeni se terete da su, od 2005. godine do danas, izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine Vojvodine, lokalnih samouprava u Jagodini i Lebanu i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.038.134.358,07 dinara, odnosno oko 10 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela pranje novca, poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara, trgovina uticajem, primanje mita i falsifikovanje službene isprave.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni izvršenjem krivičnih dela naneli štetu budžetu Republike Srbije, budžetima grada Jagodine i opštine Lebane, Fondu za kapitalna ulaganja Autonomne pokrajine Vojvodina, Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj Vojvodine, javnim preduzećima i više pravnih i fizičkih lica.

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Trećeg Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili su 13 policijskih službenika Policijske uprave za grad Beograd – Policijske stanice Zemun i Policijskog odeljenja Batajnica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja u vezi sa registracijom vozila.

Uhapšeni su G.S.(1962), Lj.M. (1960), M.M. (1988), B.I. (1974), G.A. (1965), S.B. (1962), D.M. (1971), J.S. (1983), S.M. (1983), D.Đ. (1989), J.R. (1976), F.B. (1979) i J.P.M. (1984).

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom aprila, maja i juna 2015. godine i aprila, maja i juna 2016. godine primili nepotpune zahteve za registraciju vozila i registrovali ih, a da prilikom registracije nisu priloženi dokazi o uplaćenim taksama ili naknadama ili su priloženi dokazi o uplaćenim taksama i naknadama u manjem iznosu od propisanih kao i zahteve kod kojih su takse i naknade kasnije uplaćene, odnosno posle rešavanja zahteva za registraciju vozila.

Na taj način uhapšeni policijski službenici, kako se sumnja, sa umišljajem, vlasnicima vozila pribavili su protivpravnu imovinsku korist od oko 7.000.000,00 dinara, na štetu budžeta Republike Srbije.

Prpadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Sremskoj Mitrovici uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebom položaja odgovornog lica i falsifikovanjem isprava oštetili pravna lica za koja su radili za 56.288.821,00 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave uhapšeni su zastupnik privrednih društava “Regent elektrik“ doo sa sedištem u Rumi i „Alfot“ doo sa sedištem u Inđiji Z.M. (1974), odgovorno lice preduzeća „Alfot“ doo sa sedištem u Inđiji O.Đ. (1974) i M.M. (1986).

Postoje osnovi sumnje da su Z.M., O.Đ. i M.M. izvršili nabavku veće količine mineralnog baznog ulja, koje je bilo predviđeno za preradu, koje su nakon toga prodali na “crnom“ tržištu i na taj način sebi pribavili korist u iznosu od 60.268.240,00 dinara.

Protiv četiri osobe podneta je krivična prijava u redovnom postupku.

You may also like