Važno! Obavezna zamena stare vozačke! Rok uskoro ističe

Od strane Ozon
0 komentar

Rok za zamenu starih vozačkih dozvola za nove biometrijske je 10. jun 2017. godine. Posle tog datuma sve „papirne“ dozvole moraju biti zamenjene za „plastične“ .

Ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, ili ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života potrebno je priložiti i novo lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole – uverenje ne sme biti starije od šest meseci!
Nova plastična lična karta obavezna je za sve građane do kraja 2016. godine (obavezna zamena ličnih karti starijih od juna 2011. godine)

Takođe, ako je stara vozačka dozvola izdata na 10 godina, ali uz napomenu da je potreban novi lekarski pregled pre izdavanja nove – moraćete ponovo na preglede kod lekara specijalista (vid, sluh, psiholog, neurolog, itd). Ako postoji, ova napomena stoji u policiji, ali je verovatno zabeležena i na samoj vašoj dozvoli.

Kazne za one bez nove dozvole biće do 30.000 dinara, uz zabranu upravljanja vozilom tri meseca. Kazne za vozače kojima dozvola ne važi već šest meseci su od 6.000 do 20.000, plus dva kaznena poena. Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisana je i kazna od 15.000 do 30.000 dinara, i pet kaznenih poena, ukoliko je dozvola nevažeća preko šest meseci.

NAPOMENA redakcije: Najednostavnije rešenje je da izaberete jednu od agencija u Gradu gde će vam uraditi svu potrebnu dokumentaciju i objasniti proceduru.

You may also like