Roditelji u Srbiji dobijaće slobodan dan za rođendan svakog svog deteta sve dok ono ne napuni 15 godina – tu inicijativu pokrenuli su sindikati, a kako “Novosti” prenose, do sada ju je podržalo oko 70 odsto poslodavaca.

Ukoliko prođe celu proceduru, a uskoro će se naći pred Vladom, postaće deo zakona o radu i moraće da je poštuju sve srpske gazde.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, smatra da je ovaj predlog veoma dobar i da u svakom slučaju nijedno radničko udruženje neće biti protiv toga.

– Smatram da radnici u Srbiji imaju veliki broj prekovremenih sati, i za to naravno nisu plaćeni, tako da nisam baš sigurna da će se gazde rado složiti sa tim. Nema poslodavaca koji danas dozvoljava odsustvo zaposlenih zbog radničkih sportskih igara, a da ne govorimo o pohađanju seminara ili sindikalnih škola – kaže Savić.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da ova inicijativa može da bude stavljena na dnevni red tek u zakonskim promenama sledeće godine

– Mislim da bi trebalo ovaj predlog staviti kao jednu od mogućnosti koju bi pojedine firme praktikovale ali ne bi trebalo da važi za sve. Takva povlastica ne postoji ni u jednom zakonodavstu. Sada mnoge firme, daju za rođenje deteta, na primer, ne samo zakonskih pet dana, nego po dogovoru i više. Smatram da ne bi bio problem da to bude neplaćeno odsustvo, i da postoji samo kao potencijalna mogućnost – mišljenja je Atanacković.

Telegraf

Možda Vam se svidi i