Sremska Mitrovica – U Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Sremskoj Mitrovici juče je uspešno realizovana još jedna akcija preventivnih zdravstvenih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja.

Pregledi su bili besplatni, dostupni za sve građane sa ili bez zdravstvene knjižice, a obuhvatali su ultrazvuk abdomena, tumor markere prostate i ginekološke preglede.

Prema rečima direktora mitrovačke bolnice dr Živka Vrcelj akcija Ministarstva je dobra prilika da svi koji to žele potpuno besplatno provere svoje zdravstveno stanje, izbegnu gužve u čekaonicama ili dugo čekanje na preglede.

On je rekao da su preventivni pregledi izuzetno važni i da često znaju biti ključni kada je reč o potencijalnom malignom oboljenju, u ovom slučaju, organa trbušne duplje i prostate kod muškaraca.

„Svi koji budu imali patološke nalaze, biće upućeni na dalje, potrebne specijalističko- dijagnostičke preglede“, rekao je dr Vrcelj.

Ultra-zvučne preglede abdomena radila su tri lekara specijaliste, uz angažovanje tri medicinske sestre i 2 administrativna radnika, dok je u bolničkoj laboratoriji radilo 5 medicinskih sestara i 1 biohemičar.

Da su preventivni pregledi od izuzetne važnosti sa dr Vrcelj složila se i v.d. direktorica mitrovačkog Doma zdravlja dr Miroslava Ševo koja je dodala da su u Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma besplatne ginekološke preglede realizovala dva tima – 2 ginekologa i 2 medicinske sestre.

Po okončanju akcije preventivnih pregleda, zabeleženo je 149 pregleda – UZ abdomena (od toga je četvoro pacijenta upućeno na dalju dijagnostiku), 127 PSA analiza u laboratoriji i 59 ginekoloških pregleda (od toga, većem broju je urađen i Papa test, 1 pacijentkinja upućena je na urološki specijalistički pregled, a više njih na mamografiju).

Možda Vam se svidi i