Sremska Mitrovica – Zgrada nekadašnjeg Zavičajnog kluba studenata (ZKS) u Sremskoj Mitrovici u samom centru grada, koja je izgrađena u drugoj polovini 18. veka očekuje kompletnu rekonstrukciju, najverovatnije već iduće godine.

Projekat je spreman, a sredstva bi trebalo da budu obezbeđena delom iz gradske kase, a delom sa drugih nivoa vlasti.

U ovoj trošnoj zgradi trenutno su smeštene prostorije ustanova kulture Centra za kulturu „Sirmiumart“ i Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Shodno tome u objektu se održavaju programi, festivali, književne večeri, filmske projekcije i probe članova organizacionih jedinica koje deluju pri „Sirmiumartu“.

Okružen je skelama i odaje potpuno suprotan utisak od onog koji ostavlja to što se u njemu odvija i čime se doprinosi bogatstvu mitrovačkog kulturnog života.

Rekonstrukcijom ovog objekta održavanje kulturnih manifestacija i njihova organizacija bili bi podignuti na viši nivo, a ova lokacija u strogom centru grada dobila bi novi sjaj. Projektom je predviđeno i uređenje okolnog prostora, ali i proširenje.

Projekat sanacije je završen, a iz resorne gradske uprave ističu da bi poslovi mogli krenuti iduće godine, kada se obezbede sredstva kroz sufinansiranje i sa drugih nivoa vlasti.

Zgrada je pod prvim stepenom zaštite zbog njene važnosti u istoriji grada. To je nekada bila vojno graničarska zgrada, za vreme Vojne krajine je služila za potrebe suda, a od 1973. tu su bili Dom omladine i Zavičajni klub studenata. Reč je o jednospratnom objektu masivne zidane konstrukcije sa međuspratnom drvenom konstrukcijom, a izgrađen je u drugoj polovini 18.veka.

Izvor: rtv.rs

Možda Vam se svidi i