Uređenje obale Save

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru nastavka radova na uređenju priobalja u Mačvanskoj Mitrovici u ulici Mačvanski kej, preko puta Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ posađeno je ukupno 120 novih sadnica.

Pošumljavanje je obavilo Vodoprivredno društvo „Sava“ iz Šapca o sopstvenom trošku.

Prema rečima Miloša Kovač predsednika Mesne zajednice Mačvanska Mitrovica pošumljavanje obale Save pored estetskog ima i drugu, bitniju ulogu, a to je očuvanje tog dela obale od same reke i njenog dejstva.

Sadnice su, objašnjava Kovač, posađene kako uz samu obalu, tako i uz kej.

„Pošumljavanje ovog dela priobalja je trebalo biti urađeno još prošle godine, ali imali smo visok vodostaj Save i prosto nismo bili u mogućnosti da to učinimo, tako da ono što nismo prošle završavamo ove godine. Takođe i ove godine nastavićemo sa uređenjem Tošine plaže, uveli smo vodu, ostaje nam da je još sredimo onoliko koliko možemo, naravno ne možemo da očekujemo da plaža bude opremljena kako to svi zahtevi traže, ali za početak i ovo je dobro u odnosu na ono kako je nekada bilo, svakako planiramo da ubacimo klupe, stolove i još neki sadržaj koji bi Mačvanima učinio boravak ovde lepšim“, rekao je Kovač.

Rade Živković, šef službe Vodoprivrednog društva „Sava“ iz Šapca objasnio je da je pošumljavanje samo nastavak uspešne saradnje Mesne zajednice „Mačvanska Mitrovica“ i VD „Sava“ iz Šapca koje je prevashodno zaduženo za odbranu od poplava i za zaštitu štetnog dejstva voda na desnoj obali reke Save.

Kako je objasnio Živković posađene su dve vrste sadnica i to sibirski brest uz sam kej i kanadska topola uz samu obalu.

„Nastavljamo radove u Mačvanskoj Mitrovici, sada je na redu pošumljavanje priobalja gde smo spojili lepo i korisno, korisno jer smo sprečili eroziju zemljišta, odnosno same obale i bujično dejstvo reke Save, a naravno obala će svakako biti još lepša i uređenija“, rekao je Živković.

Vrednost radova iznosi oko 200.000 dinara.

You may also like