Sremska Mitrovica – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi u saradnji sa Poreskom upravom i Višim javnim tužilaštvom u Sremskoj Mitrovici, uhapsili su odgovorno lice firme „Forma BM“, M. Đ. (50), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Sumnja se da je M.Đ. od avgusta 2013. do decembra 2016. godine na osnovu fiktivnih faktura za neizvršene usluge i neisporučenu robu, sa tekućeg računa firme „Forma MB“ na račun šest preduzeća iz Beograda i Inđije, prebacio 10.320.276 dinara.

Odgovorna lica tih preduzeća, protiv kojih je podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju i poreska utaja u pomaganju, uplaćeni novac podizali su u gotovini i predavali ga osumnjičenom M.Đ. ili ga prebacivali na tekuće račune drugih pravnih ili fizičkih lica, koja su te iznose takođe podizala u gotovini i vraćala osumnjičenom M. Đ.

Кako bi izbegao plaćanje poreza na dodatnu vrednost, sumnja se da je M.Đ. od osumnjičenih odgovornih lica preduzeća iz Beograda i Inđije pribavio falsifikovane otpremnice o navodno izvršenim uslugama i navodnoj nabavci dobara, u iznosu od 12.374.448. dinara.

Na osnovu tih falsifikovnih otpremnica, evidentiranih u poslovnim knjigama
preduzeća „Forma MB“, sačinjene su poreske prijave PDV neistinitog sadržaja na osnovu kojih je M.Đ. izbegao plaćanje poreza na dodatnu vrednost u iznosu od 2.046.991 dinara.

M.Đ. se tereti i da je zloupotrebivši položaj, 135.866 kilograma jabuka iz 2015. godine firme „Forma BM“, prodao kao sopstveni proizvod, preko svog poljoprivrednog gazdinstva i prisvojio 8.141.422 dinara od prodaje, a u poslovnim knjigama firme, prodaju prikazao fiktivnim izlaznim računom. Na taj način M.Đ. je izbegao plaćanje poreza na dohodak građana od 3.393.848 dinara i time počinio krivično delo poreska utaja.

Na napred opisane načine, M.Đ. je za sebe pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 18.461.422,00 dinara i izbegao plaćanje poreskih obaveza u ukupnom iznosu od 5.440.839,70 dinara.

Po nalogu nadležnog tužioca, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti doveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici.

Možda Vam se svidi i