Sremska Mitrovica – U akciju prikupljanja potpisa kojima građani Srbije mogu da daju podršku inicijativi Fondacije Tijana Jurić da se uvede kazna doživotnog zatvora uključio se veliki broj Mitrovčana, pa je tako u našem gradu inicijativu potpisalo između 2.000 i 2.500 građana.

Tačan broj potpisa koji je prikupljen u 40 gradova u Srbiji još uvek nije poznat, ali se zna da je on više nego dovoljan da predlog uđe u skupštinsku proceduru.

Za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko je premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa.

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijana Jurić u nameri da se takva sankcija uvede za najteže oblike teških krivičnih dela kakva su ubistvo deteta, maloletnika ili trudne žene. Pored toga, ovom inicijativom Fondacija traži da Narodna skupština, pored kazne doživotnog zatvora, usvoji i predlog da takvi osuđenici nemaju pravo uslovnog otpusta.

„Veliki broj građana s pravom glasa stavilo je svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust. Na ovaj način građani su izneli jedinstven stav i rekli da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna“, navode u Fondaciji Tijana Jurić.

Ovde navode i da bi potpisi bili još brojniji da loše vremenske prilike u prethodnih sedam dana nisu sprečile veliki broj građana da izađu na štandove. Ova inicijativa motivisala je značajan broj volontera u svakom gradu, kao i roditelje koji su na tragičan način izgubili decu.

„Zahvalan sam svakom volonteru koji je bio deo naše inicijative. Pokazali su jednu veliku odlučnost i požrtvovanost koju mi znamo da cenimo i poštujemo. S druge strane, roditelji nastradale dece koji su takođe volontirali, pokazali su svoju neverovatnu snagu time što posle svega što im se desilo, žele da se bore za drugu decu u ovoj državi. To je ta odgovornost o kojoj neprestano govorimo“, kaže Igor Jurić.

Dodaju i da veruju da će poslanici Narodne skupštine Srbije, poštujući predlog i volju velikog broja potpisnika, prepoznati ovu jedinstvenu priliku da izglasaju izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta osuđenih.

Možda Vam se svidi i