U Bosutske šume naseljena 34 jelena

Od strane Ozon
0 komentar

Jelenska divljač, 24 košute i 10 jelena, koja je nestala u majskim poplavama 2014. sa područja Bosutskog i Spačvnaskog šumsko – lovnog basena, vraćena je u istom broju u taj sremski šumski basen uz pomoć Javnog preduzeća „Vojvodinašuma“.

Prvi put u Srbiji takva divljač biće obeležena telemetrijskim GPS ogrlicama, čime će biti omogućeno njihvo praćenje u određenim vremenskim intervalima, kao i signalizacija u slučaju uginuća ili krivolova. Grla jelenske divljači koja su u Bosustskoj šumi stigla su sa područja istočnih Karpata u Rumuniji.

Košute su stare od tri do pet godina, dok su jeleni stari tri godine, a sve 34 jedinke će biti čipovane i obeležene ušnim ID markicama koje će se kretati kroz 22.000 hektara Bosutske šume u kojima preovladava hrast lužnjak.


Puštanje jelenske divljači organizovano je u okviru prekograničnog IPA projekta „Forewestflow“, kojim se otklanjaju posledice poplava iz 2014. godine, kojim je predviđeno naseljavanje jelenske divljači u Bosutske šume u Srbiji i Spačvanski šumsko – lovni basen u Hrvatskoj. Time su fondovi jelenske divljači dovedene na optimalna brojna stanja pre poplava i unapređen je genetski potencijal postojeće populacije jelenske divljači.

Kako navode iz JP „Vojvodinašume“, vrednost tog projekta je oko 1,4 miliona evra, a Hrvatske šume i „Vojvodinašume“ trošiće po 700.000 evra zarad realizacije tog projekta, a on predstavlja prvi IPA fond u oblasti lovstva koji se realizuje u našoj zemlji.


Pored ispuštanja jelenske divljači, u projektu je sadržana i rekonstrukcija i izgradnja prilaznih puteva, što je potrebno kako bi se opremio i oplemenio prostor u kome je ta divljač ispuštena, kao i izgradnja hranilišta i pojilišta.
Autor: Tanjug Foto: Vojvodinašume

Možda Vam se svidi i