Sremska Mitrovica – U Osnovnoj školi „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici danas je u okviru projekta „Osnovi bezbednosti dece“ koji zajedno, od početka ove školske godine, realizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održano predavanje na temu – zaštita dece od požara.

Na predavanju „Bajićevci“ su se upoznali sa opasnostima od požara i načinima reagovanja na isti, ali i na neke druge vanredne situacije kao što su poplave i zemljotresi. Predavanje je vodio Vladimir Drmanović, komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice u Sremskoj Mitrovici.

„U okviru obrazovno – vaspitnog sistema oblast vaspitanja je zapala u krizu, jer loše ponašanje iz porodica i sa ulica se preslikava i u školi, tako da je nažalost nasilje među učenicima česta pojava. Deca se svakodnevno susreću sa raznim izazovima kojima nisu ni intelektuelno ni emotivno dorasli i zato zapadaju u velike emotivne krize, postaju nasilnici ili žrtve nasilje i trgovine ljudima. Projekat „Osnovi bezbednosti dece“ u velikoj i pozitivnoj meri utiče na povećanje bezbednosti naših učenika, kao i jačanju njihove svesti u prepoznavanju negativne društvenih pojava. Kroz osam veoma aktuelnih tema učenici će se upoznati sa osnovama ponašanja u saobraćaju, zatim koja je uloga policije, vatrogasaca, kako da prepoznaju razne oblike nasilja, bolesti zavisnosti, odnosno opijate i kako da ne postanu žrtve trgovine ljudima. Veoma je bitno da od iskusnih edukatora nauče kako da prepoznaju sve te negativne pojave, a isto tako i kako da reaguju u kriznim situacijama“, rekla je Ankica Jevtić, direktorica Osnove škole „Slobodan Bajić Paja“.

Prema rečima Stevana Pejića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije današnja, ali i sve druge obuke koje se realizuju u okviru pomenutog projekta su od izuzetnog značaja kada je u pitanju bezbednost dece.

„Obuka dece je najjednostavnije rečeno ulaganje u njihovu bezbednosnu kulturu i to je neprocenljivo. Ona narodna izreka „ako ne znaš sam sebi da pomogne ni drugi ti ne može pomoći“ je više nego tačna. Ni jedna država na svetu, pa ni naša ne može na svakom uglu da ima policajca i vatrogasca, da kada se nešto desi istog trenutka pruže pomoć, baš zato treba da naučimo i osposobimo decu da u kriznim situacijama reaguju na pravi način“, rekao je Pejić.

On je dodao da je Odeljenje za vanredne situacije i ranije realizovalo obuku dece, ali da se sada tome pristupilo dosta ozbiljnije i sistemski.

Prema njegovim rečima pored toga što će deca koja prođu kroz obuku kao odrasle osobe biti dosta odgovornija i svoje znanje prenosti dalje, efekti se već sada mogu uočiti, napredak dece u oblasti bezbednosne kulture je veliki.

Projekat „Osnovi bezbednosti dece“ obuhvata više oblasti, odnosno podprojekata koji će se baviti nasiljem kao društvenom pojavom, zaštitom od požara, prevencijom upotrebe droga i alkohola, opasnostima koje vrebaju na internetu i društvenim mrežama… Jedan od projekata koji će se takođe realizovati odnosi se i na bezbednost dece u saobraćaju.

Možda Vam se svidi i