Tri godine od majskih poplava

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Na današni dan pre tri godine u večernjim satima nivo reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je nikada zabeleženih 869 santimetara. Ubrzo je počela je evakuacija stanovništva iz dela samog grada uz reku, ali i iz Laćarka. Sve češće se moglo čuti pitanje koje su ljudi jedni drugima upućivali, DA LI ĆE SE SAVA IZLITI? Trebalo je pobediti reku, prirodu

Na veliku sreću, a zahvaljujući svim bezimenim, velikim i malim herojima koji su se u Mitrovicu i sela u okolini sjatili sa svih strana Srbije, ali i drugih zemalja, zahvaljujući vojsci, vodoprivrednim preduzećima, raznim privatnim kompanijama, velikim i malim preduzetnicima, medijima, svima onima koji su punili hiljade i hiljade džakova, prikupljali namirnice, vodu, odeću, zahvaljujući svima njima, a pre svega Mitrovčanima priroda nije pobeđena, ali je ukroćena.

Mitrovica je bezbedna.

Zvanično vanredna situacija proglašena je 15. maja za teritoriju cele Srbije, a u Gradu Sremska Mitrovica je trajala do 2. juna kada je procenjeno da opasnost od poplava više ne postoji. Bili su to dugi dani, još duže noći branio se Grad i njegova sela i po suncu i po kiši i golim rukama i mehanizacijom i pesmom i molitvom i slogom.

Uz nadu da se proleće 2014. godine neće ponoviti slike neka nas podsete kako je maj te godine izgledao.

Možda Vam se svidi i