Poskupela hrana, pojeftinile komunalije u Srbiji

Hrana i piće, zdravstvo, usluge u oblasti rekreacije, kulture, komunikacije i druge usluge ukupno su poskupeli 3,6 odsto u poslednjih godinu dana.

Kako pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, u proteklih mesec dana došlo je do poskupljenja hrane i pića, zdravstvenih usluga i određenih aktivnosti koje građani praktikuju kao hobije (na primer, sport), dok su komunalije, struja, odeća i obuća i transport pojeftinili.

Radi se o malom rastu, kao i o malom padu cena, od najviše jednog procenta. Što se tiče hrane, najviše su poskupeli meso, mleko, jaja, šećer, kafa i čokolada. Najveće poskupljenje je, zapravo, voća.

Pojeftinilo je povrće, ulje, masti, hleb i žitarice.
Cena duvana, prema statistici, nije se menjala.

Iako se radi o poskupljenju od ni celog jednog procenta, kada se sagleda dugoročno, građani se godinama unazad suočavaju sa konstantnim rastom cena proizvoda koje čine potrošačku korpu, a koja je sve praznija. Nizak životni standard, stagnacija plata u privatnom i pad primanja u javnom sektoru doveo je do niske kupovne moći, a nedovoljna konkurencija na tržištu do rasta cena određenih namirnica – najčešće onih koje redovno koristimo.

021.rs
Gorica Nikolin

Možda Vam se svidi i