Sremske njive dobile struju

Sremska Mitrovica – Prva od tri trafo stanice namenjena za elektrifikaciju polja u južnom delu Fruške gore, odnosno voćnjaka i vinograda na područu Grgurevaca i Manđelosa juče je i zvanično puštena u rad.

Pored predstavnika Grada Sremska Mitrovica i Elektrodistribucije Srbije, puštanju u rad stanice prisustvovao je i ministra poljoprivrede Branislav Nedimović i više poljoprivrednika koji imaju zasade na tom području.

„U ime ministarstva došao sam da podržim ljude iz lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica iz operativno distributivnih sistema koji su prepoznali jednu akciju koju mi u okviru Ministarstva iniciramo već neko vreme, a to je da krenemo sa elektrifikacijom polja. Prvi projekat ove vrste realizovan u Srbiji bio je na teritoriji grada Leskovca koji je zajedno sa Svetskom bankom radio na elektrifikaciji prostora od autoputa prema Vlasotincu i tamo su postignuti rezultati bili izuzetno dobri.  Poljoprivrednici koji imaju na tom delu povrtnjake imali su čak i do pet puta niže troškove proizvodnje nego što su imali pre toga, odnosno kada su za navodnjavanje koristili dizel gorivo, a ne struju“, rekao je Nedimović.

On je dodao da je elektrifikacija polja trend kojim treba da krenu svi gradovi i opštini, da električna energija ne pripada samo urbanim prostorima i da se celokupna priča svodi na snižavanje troškova poljoprivredne proizvodnje.

„Izuzetno mi je drago što je inicjativa Ministarstva prepoznata kao dobra i nadam se da će poljoprivrenici od elektrifikacije polja imati velike koristi“, rekao je ministar.

Za kraj on je objasnio da struja svakako nije besplatna, da će je plaćati oni koji je budu koristili, kao i da će se naredne godine krenuti sa elektrifikacijom još poljoprivrednih površina kako na teritoriji Centralne Srbije, tako i na teritoriji Vojvodine, te da su za tu namenu već opredeljena sredstva u republičkom budžetu.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice prilikom puštanja trafoa u rad rekao da je ideja lokalne samouprave da podstakne poljoprivrednike da se bave uzgojem onih kultura koje donose veće prihode po hektaru od klasično ratarskih kultura kao što su pšenica i kukuruz.

Milorad Milošević, jedan od poljoprivrednika koji će svoje zasade vinove loze navodnjavati sistemima koji kao pogonsko gorivo koriste struju sa sa postavljenih trafo stanica nije krio zadovoljstvo.

„Mislim da je ovo pravi potez nadležnih, da će pored razvoja poljoprivrede postavljanje trafo stanica doprineti i razvijanju turizma u ovom delu mitrovačke opštine. Svakako najvažnija jeste činjenica da ćemo mi poljoprivrednici ostvariti velike uštede“, rekao je Milošević.

Na tri postavljene trafostanice za početak biće priključeno 20 voćara i vinogradara sa ukupnom površinom pod jabukama, nektarinama, breskvama, šljivom 170 ha i sa 40 ha vinograda. Gazdinstva imaju oko 30 stalno zaposlenih i od marta do oktobra oko 150 sezonaca.

Postavljanje trafostanica koštalo je 36 miliona dinara.

You May Also Like