Srednjoškolci osmislili novi koncept restorana brze hrane

Od strane Ozon
0 komentar

Ideja o kombi vozilima koji služe kao pokretne kuhinje brze hrane osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“ održanom u sredu u Novom Sadu.

Takmičenje je okupilo više od 120 učenika iz 31 srednje škole iz Vojvodine, i to: Bačke Palanke, Bačke Topole, Novog Bečeja, Futoga, Novog Sada, Pećinaca, Rume, Sente, Sombora, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice, Sremskih Кarlovaca, Vršca, Кikinde, Inđije, Šida i Zrenjanina.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Medicinske škole „Draginja Nikšić“ u Sremskoj Mitrovici, Saobraćajne škole „Pinki“ i Računarske gimnazije „Smart“ u Novom Sadu, Srednje škole „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji i Hemijsko-medicinske škole u Vršcu, uz pomoć mentorke Andree Vukomanov sa Univerziteta Metropolitan.

„Veći broj transportnih vozila nalazio bi se na stalnim prometnim lokacijama oko centra, dok bi drugi deo vozila bio u pokretu, u zavisnosti od situacije. Cilj pokretnih kuhinja je da privuku pažnju potencijalnih mušterija, i omoguće im ukusne obroke bez čekanja, koje mogu naručiti putem aplikacije ili na licu mesta“, objašnjavaju svoju poslovnu ideju Anđela, Violeta, Aleksa, Milan i Bogdan.

„Ovo mi je drugi put da učestvujem na ovom takmičenju, vratio sam se zato što sam stekao nova iskustva prošli put koja su me podstakla da pokrenem uspešnu marketinšku agenciju. U međuvremenu sam pročitao knjigu Roberta Кiosakija „Bogati otac – siromašni otac“ koja mi je ukazala na važnost podsticanja preduzetničkog duha u ranom dobu. Zato smatram da je važno da već tokom školovanja stičemo prva preduzetnička iskustva“ kaže Aleksa Nišavić iz pobedničkog tima.

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje zadatka koji im je postavljen na početku takmičenja – osmisliti novi koncept restorana brze hrane. Na kraju dana, svoje biznis planove prezentovali su članovima žirija.

„Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razviju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan“, izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2018. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje „Poslovni izazov“ je pokrenuto pre devet godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i UniCredit banke.

RTV

You may also like