Sremska Mitrovica – Jednodnevna ekskurzija učenika četvrtog razreda Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ iz Sremske Mitrovice podigla je ceo grad na noge, podigla ali i podelila. U centru pažnje ponovo se našao učitelj Mate Žarko koji je tek nedavno sa suspenzije vraćen na posao.

Šta se tačno desilo još uvek se utvrđuje, ali kao i svaka i ova priča ima dve strane. Pomenuta ekskurzija realizovana je u subotu, 10. juna kada su učenici četvrtog razreda zajedno sa svojim učiteljima već tradicionalno išli u posetu Subotici i Paliću. Put do određenih destinacija prošao je bez problema, isto tako i sam boravak u dva navedena mesta, ali povratak po svemu sudeći nije bio prijatan ni za decu, ni za učitelje.

Dve verzije istog dođgađaja se mogu čuti u gradu. Prva verzija, koju je za Ozon ispričala direktorica Bajićeve škole Ankica Jevtić kaže da je učitelj Mate Žarko tokom povratka u Sremsku Mitrovicu prvo verbalno, zatim i fizički napadao učenike. On ih je kako kaže vređao, zatim im je udarao ćuške, prskao ih vodom i primoravao da na kolenima skupljaju smeće koje su ostavili na podu autobusa.

„Ja lično nisam bila tamo i ne mogu ništa da tvrdim sa sigurnošću, ali mogu da prenesem ono što su mi rekla deca, odnosno njihovi roditelji. Znam da je jedan broj dece počeo da plače u autobusu i da su deca vidno uznemirena stigla u Mitrovicu“, rekla je Jevtić i dodala da joj je predočeno da se sve to odigralo na putu od Manđelosa do škole.

Na pitanje kako nisu ostale učiteljice reagovale na takvo ponašenje, pošto su pored Žarka još njih tri bile u autobusu, baš kao i vozač i vodič puta, Jevtić je obasnila da se samo jedna učiteljica sa svojim razredom nalazila na gornjem spratu autobusa zajedno sa učiteljem Žarko i negovim odeljenjem, da je ona pokušala svoje đake da zaštiti, kao i da sugeriše učitelju da je njegovo ponašanje neprimereno.

U Mitrovici, pored roditelja i direktorice autobus sa đacima je dočekala i policijska patrola koja je došla po pozivu direktorice i napravila zapisnik.

Druga verzija ovog događaja kaže da je vozač u toku puta pogrešno skrenuo i da su se na trenutak izgubili, obzirom da je počeo da pada mrak, deca su postala sve nervoznija, a nakon neuspelog pokušaja, zbog lošeg singnala na mobilnom telefonu, jednog đaka da kontaktira roditelje i izjave da su kidnapovani nastala je masovna histerija.

Prema rečima Gorice, supruge učitelja Žarka, on je samo pokušavao da smiri decu i da im objasni da nisu kidnapovani, da će brzo stići svojim kućama i da nema razloga za paniku. Nije bilo ni vređanja ni udaranja đaka.

Vidno uznemirena i na ivici suza Gorica je za Ozon rekla da je čitava priča koja se povlači u pojedinim lokalnim medijima „naduvana“, netačna i da poziva na linč njene porodice.

„Sve je to dobilo neku pogrešnu dimenziju, dovodi se u pitanje i nacionalna pripadnost. Moj muž jeste Hrvat, isto tako ja jesam Srpkinja, ali to nema nikakve veze sa bilo čim. Mi smo u braku 32 godine i nisam se osećala ovako nesigurno i nespokojno kako se sada osećam čak ni tokom rata“, rekla je Gorica.

Ona je napomenula da je već podnela tužbu protiv jednog lokalnog medija i da će nadležnim organima prepustiti utvrđivanje istine.

Iz Gradske kuće još uvek se povodom ovog slučaja niko zvanično nije obratio niti izdao neku vrsta saopštenja.

„Zvaničan stav lokalne samouprave po pitanju slučaja ekskurzije četvrtog razreda OŠ „Slobodan Bajić Paja“ i učitelja Mate Žarka neće biti donet sve dok se ne prikupe i utvrde sve činjenice vezane za pomenuti slučaj“, poručeno je iz Gradske kuće.

O slučaju kako saznajemo još uvek zvanično nije obaveštena prosvetna inspekcija, niti je podnet bilo kakva prijava.

Ispred policije Đura Mandić, načelnik Uprave u Sremskoj Mitrovici kratko je objasnio da je u toku prikupljanje izjava svih prisutnih lica, od kojih je većina maloletna, tako da još uvek ne može i ne sme nikakve konkretne podatke da iznese. Mandić je rekao da će prikupljanje izjava biti završnokoliko već početkom naredne nedelje i da će ceo slučaj biti predat javnom tužilaštvu.

Podećanja radi učitelj Mate Žarko tek pre nešto više od dve nedelje je odlukom Apelacionog suda vraćen na posao. On je nakon okončanja šestomesečnog disciplinskog postupka koji je Školski odbor vodio njega Rešenje o prestanku radnog odnosa i gubiku licence dobio 12. aprila prošle godine. Disciplinski postupak vođen je zbog sumnje da je učitelj Žarko pojedinim svojim postupcima i ponašanjem trenutno ili trajno ugrozio psihičko i emocionalno zdravlje i dostojanstvo deteta, odnosno učenika. Nakon vraćana na posao Apelacioni sud je naložio OŠ „Slobodan Bajić Paja“ da učitelju Žarku isplati sve zaostale zarade sa pripadajućim porezima i doprinosima.

Možda Vam se svidi i