Sjajna ideja Mitrovčanina: Besplatne inhalacije vazduhom iz košnica

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Po struci građevinski tehničar, a po zanimanju pčelar dvadesetdevetogodišnji Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice rešio je da izgradi prvu apikomoru u Srbiji i da tretmanima vazduhom iz pčelinjih košnica pomogne osobama sa pre svega respiratornim zdravstvenim problemima.

Apikomora, čija izgradnja će biti završena u narednih nekoliko dana, predstavlja montažnu kućicu tri puta tri metra u kojoj će biti smeštene četiri košnice koje će služiti za terapiju. Na vrhu košnica će biti postavljeni inhalatori koji će iz njih izvlačiti vazduh pravo do „pacijenata“. Pčele neće dolaziti u kontakt sa njima, a oni, „pacijenti“ neće ometati njihov rad.

Komora će biti smeštena u vikend naselju Koruška u opštini Beočin, na pola puta između Sremske Mitrovice i Novog Sada.

„Mi smo jedna pčelarska porodica, ja se pčelarstvom bavim nekoliko godina unazad i trenutno posedujem 90 košnica, a moja supruga ima radnju sa pčelinjim proizvodima tako da znamo koliko su ti insekti korisni i njihovi produkti zdravi. Razna istraživanja su potvrdila da pčelari teže obolevaju od astme, bronhitisa, plućnih bolesti uopšte, pa čak i od raka, tako da kada sam od prijatelja čuo za apikomoru odmah se u meni rodila ideja da je i napravim. Počeo sam da se raspitujem da li postoji apikomora kod nas, kako bi ona trebalo da izgleda, kako funkcioniše. Saznao sam mnogo toga, a između ostalog i da u Srbiji još uvek ne postoji ni jedna“, počinje priču Majkić.

On kaže da mu je upravo prijatelj Armin Nuhanović iz Bihaća koji i sam ima apikomoru i od kojeg je i potekla ideja dosta pomogao, pre svega u nabavci opreme, odnosno inhalatora iz Slovenije.

Kako dalje objašnjava Majkić jedan tretman u apikomori trebalo bi da traje 30 minuta, a da bi se efekat istih osetio neophodno je imati pet tretmana u roku od 10 dana.

„Apikomora, odnosno tretmani u apikomori pomažu u lečenju nekih 15 oboljenja kao što su astma, bronhitis, oralne infekcije, pa čak i kod migrena i stresa, a korisne su ne samo za osobe sa zdravstvenim problemima, nego ih preporučujem i zdravim osobama, preventivno, kao i sportistima“, priča Majkić.

Komora će, potvrđuje on, biti brzo završena, ali zbog činjenice da sada nastupa period u kojem pčele miruju prvi tretmani biće mogući tek početkom marta meseca naredne godine, odnosno sa prolećem.

Kako bi bezbednost onih koji budu koristili komoru bila na maksimalnom niovu s obzirom na to da će se veliki broj košnica nalaziti i u njenoj neposrednoj blizini, do komore će se dolaziti u zaštitnim odelima, a sama komora biće opremljena antišok terapijom ukoliko ipak dođe do uboda pčele.

„Da ne bude zabune, u samu apikomoru pčela ne može da uđe, košnice jesu u komori, ali su vrata košnice napolju tako da pčele neometano ulaze i izlaze, rade svoje, ali ne mogu u samu komoru slobodno da uđu, a i sam sam inhalator ima nepovratni ventil i zaštinu mrežu na sebi tako da su korisnici potpuno bezbedni u komori“, objašnjava mladi pčelar i dodaje da za sada nije zabeležen ni jedan slučaj u kojem je vazduh iz košnica prouzrokovao alregiju.

„Moj cilj je da pomognem ljudima i zbog toga sam se i odlučio da o svom trošku, samostalno napravim komoru, tretmani će od prvog do posledneg biti besplatni i svi koji misle da će im koristiti su dobrodošli“, ističe Majkić i dodaje da on veruje da nije sve u zaradi i da će biti zadovoljan ukoliko njegova apikomora pomogne ljudima.

Za sam kraj Majkić kaže da bi se ako se izgradnja prve apikomore u Srbiji pokaže kao dobar potez verovatnoodlučio da je proširi i u nju smesti bar deset inhalatora.

You may also like