Salsa žurka na plaži

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Plesna radionica za sve ljubitelje salse i baćate održana je na Gradskoj plaži u Sremskoj Mitrovici proteklog vikenda i to je bila prilika za sve da nauče osnovne korake karipskih plesova. Publika je uživala i u koreografijama profesionalnih plesača iz Kube i iz naše zemlje.

Organizator je bio “Latina Blanka Sm” iz Sremske Mitrovice, uz podršku Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu.

Salsa je vrsta plesa, ali reč „salsa“ znači „sos“. Taj termin se koristio za ceo spektar različitih karipskih plesova, a kasnije za novonastali ples, koji je danas poznat kao „salsa“. Mitrovčani su na gradskoj plažu u Sremskoj Mitrovici mogli da gledaju, ali i učestvuju u radionicama salse i da nauče osnovne korake ovog plesa uz muziku od osam taktova.

Nenad Pajić u ime organizatora Kluba „Latina Blanka SM” ističe: “Mi kao i svake godine u okviru Leta na plaži organizujemo salsa žurke, a učestvuju pored Mitrovčana i gosti iz Šapca, Rume, Novog Sada Beograda. Ove godine smo napravili iskorak i pozvali kubanske instruktore da održe dve radionice.

Održane su dve radionice, salse i baćate, a najbolji su dobili vaučere za radionice salse u Beogradu. Salsa muzika je spoj tradicionalnih afričkih, kubanskih i drugih latino-američkih ritmova koji su preneti sa Kube i Portorika do Njujorka tokom migracija, negde između 1940-ih i 1970-ih godina. Postoje podeljena mišljenja da li je salsa nastala na Kubi ili u Portoriku. Na oba ostrva to je glavni ples i poznat je širom sveta. Plesni koraci koji se igraju u kubanskoj salsi potiču od kubanskog sona, ali su na njih imali uticaj i drugi kubanski plesovi, kao što je mambo, ča-ča, guarača, čangui, rumba, jambu i drugi.

Tokom plesne večeri, posetioci plaže mogli su da uživaju u grupnim koreografijama i plesnim animacijama. Salsa žurke se oragnizuju tradicionalno u Sremskoj Mitrovici 7 godina. Kubanski instruktor plesa Juan De Dios Gala istakao je da su ovo napravili da promovišu festival u Beogradu, kada dolaze instruktori iz Perua, Španije, Kube. Najbolji plesači dobili su vaučere za “Belgrade Salsa&Bachata Festival”.

Salsa je u suštini veoma jednostavan ples sastavljen od šest koraka na osam muzičkih bita. Kada se dobro savladaju i uvežbaju ti osnovni koraci, a samim tim i ritam, onda je učenje raznih figura veoma jednostavno. Devojke čak ne moraju sve ni da ih znaju već treba da nauče da dobro prate partnere. Najzastupljeniji je na zabavama i plesnim večerima. Kod nas je salsa već postala svojevrsni brend, pa se ne kaže da „idem na ples“ već na „salsu“, ili „ne idem na plesno veče“ već na „salsa žurku“.

Gradska uprava za kulturu, sport i omladinu će i dalje podržavati ovakav vid dešavanja, a sve u cilju promovisanja kulturnog leta Grada Sremska Mitrovica. Ilija Nedić, načelnik Gradske uprave GU za kulturu, sport i omladinu je rekao: “Mi ćemo i dalje nastaviti sa ovakvim dešavanjima imamo partnere sportska i rekreativna udruženja i udruženja građana koja nam svakako pomažu, tako da naši sugrađani osete Savu kao da su na moru“.

Karakteristike salse: okreti rukom, velika varijacija koraka. Ono u čemu se još razlikuje od mambo plesa je da se koraci mogu igrati sa blago savijenim kolenima, dok se kod mambo plesa to ne toleriše. Publika na obali Save bila je oduševljena, čulo se da vole letnje igre i žele da bude više ovakvih i sličnih događaja.

Gradska plaža će i u narednom periodu biti mesto održavanja letnjih manifestacija.

Foto: S. Nikšić

Možda Vam se svidi i