Od sledeće godine roditeljski dodatak za prvo dete biće 100.000 dinara, dok će dečiji dodatak za decu sa smetanjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu“ Đorđević je, najavljujući zakonske izmene u Nacrtu zakona o finansiranju porodica sa decom, rekao da su uvedene i mere koje podstiču rađanje dece.

Te mere propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana moći da ostvare i žene koje nisu u radnom odnosu, kao i one koje obavljaju samostalnu delatnost ili su angažovane ugovorom o delu ili autorskim ugovorom.

„Država je izdvojila dovoljno sredstava za realizaciju prava koja proističu iz novog zakona, a u narednim godinama videćemo da to povećavamo u skladu sa finansijskim mogućnostima države“, rekao je Đorđević i dodao da država na godišnjem nivou za decu izdavaja 52 milijarde dinara.

On je istakao da je u skladu sa politikom pridruživanja Evropskoj uniji Srbija posvećena borbi protiv siromaštva dece i povećanju novčanih izdvajanja za porodicu.

Ministar je najavio da će se ubuduće više voditi računa o kategorizaciji novčanih dodataka kako bi se finansijska sredstva pravično raspodelila.

„Nekim porodicama treba više, nekima manje, a želimo da budemo odgovorni i da se novčana sredstva koja izdvaja država raspodeljuju na najpravičniji način“, rekao je Đorđević.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navela je da se Srbija kao društvo nalazi pred velikim izazovom jer nas Agenda 20/30 Ujedinjenih nacija obavezuje da iskorenimo siromaštvo, a pojedina istraživanja pokazuju da svaka peta siromašna osoba u Srbiji jeste dete.

„Sva deca imaju ista prava i jednaku šansu na bolju budućnost, imaju pravo na dobro zdravlje i kvalitetno obrazovanje. Najisplativiji društveni cilj jeste ulaganje u dete, a mi kao vlada želimo da postignemo da nijedno dete ne bude siromašno“, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Ministarka je iznela i podatke koji pokazuju da svako treće dete nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem jer, kako je rekla, čak 44 odsto dece čuvaju babe i dede, oko 21 odsto nezaposleni roditelji, a da 27 odsto dece ide u obdanište.

„Ulaganje u taj period dece prvi je korak ka boljoj budućnosti za sve nas. Moram da podsetim da Agenda 20/30 UN i cilj 42 obavezuje sve zemlje da do 2030. obezbede jednak pristup predškolskom obrazovanju za svu decu“, ukazala je Đukić Dejanovićeva.

Zamenica direktora Unicefa u Srbiji Severine Leonardi istakla je da je detinjstvo najvažniji deo života svakog čoveka i da su deca bitan stub svakog društva.

Leonardijeva je pohvalila napore Vlade Srbije da obezbedi sredstva i investira u poboljšanje položaja dece, ali je dodala da je potrebno unaprediti metodologiju budžetiranja dece.

„Vlada daje sve od sebe, ali budžet ne odslikava našu posvećenost. Mi želimo da budžet svih vlada bude što više okrenut deci kako bi svako dete moglo da ostvari svoja prava“, poručila je Leonardijeva.

Međunarodnu konferenciju „Ulaganje u decu – ulaganje u budućnost“ posvećenu problemima siromaštva i socijalne isključenosti dece organizovali su Mreža organizacija za decu MODS, Eurochild, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije i Unicef.

rts.rs

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik