Rekonstrukcija Žitnog trga

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na rekonstrukciji Žitnog trga u Sremskoj Mitrovici realizuju se predviđenom dinamikom i bez problema.

Prema rečima direktora Zavoda za zaštitu spomenika Ljubiše Šulaje do pre dva dana radovi su se odvijali na samom lokalitetu, ali zbog nepovoljnih vremenskih uslova su isti obustavljeni, ali ne u potpunosti, jer je sa radovima nastavljeno unutar radionica.

„Zemljani radovi, da ih tako nazovem, su za sada stopirani, ali u radionicama ima toliko posla da se radi punom parom“, rekao je Šulaja za Ozon.

Prema negovim rečima radovi se odvijaju bez problema prateći predviđene rokove, te očekuje da će biti završeni do aprila meseca.

Projekat rekonstrukcije Žitnog trga obuhvata radove na konzervaciji, restauraciji, prezentaciji lokaliteta. Takođe, radovi će obuhvatati i postavljanje montažnog amfiteatralnog stepeništa sa istočne strane istog.

Podsećamo, realizacija projekta obuhvata dve faze. Prva faza predstavlja prethodne radove na detaljnom čišćenju lokaliteta i kontrolnim geodetskim snimanjem nakon čišćenja, kao i uzorkovanjem materijala i njegovu dalju laboratorijsku analizu. U drugoj fazi planirana je realizacija projektovanog amfiteatra i konzervacija i restauracija arheoloških ostataka, na projektovane kote.

Vrednost radove iznosi oko 26,6 miliona dinara, od čega je 24 miliona obezbeđeno od strane Ministarstva kulture i informisanja, a ostatak od strane lokalne samouprave. Izvođač radova je sremskomitrovačka firma „Projektant-SM“, a krajnji rok za završetak istih je 31. decembar 2017. godine.

Možda Vam se svidi i