Plate u javnom sektoru u Srbiji biće povećane od januara 2018. godine 5%, odnosno 10%, a penzioneri će u narednih mesec dana dobiti jednokratnu pomoć od pet hiljada dinara i od januara povišicu od 5%, najavila je premijerka Ana Brnabić.

Povišicu od 10% dobiće zaposleni u školstvu, zdravstvu, socijalnim službama, predškolskim ustanovama, sudovima i tužilaštvu, vojsci, policiji, bezbednosnim službama, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, kulturi i Poreskoj upravi.

Zaposlenima u državnoj administraciji i ministarstvima plate će od iduće godine biti uvećane 5%, rekla je Brnabić u subotu, 13. oktobra, u Kruševcu na predstavljanju rezultata Vlade u prvih 100 dana.

Brnabić je kazala da su dobri fiskalni rezultati u 2017. godini omogućili povećanje plata i penzija i da će uslediti reforma isplate zarada kako bi oni koji postižu najbolje rezultate bili nagrađeni.

Kako je istakla, od januara iduće godine će 90% penzionera imati primanja veća nego pre novembra 2014. godini, kada su umanjene penzije, a od iduće godine će 60% penzionera imati veća primanja za osam% u odnosu na penzije iz 2014.

Navela je da će zaposleni u obrazovnim i predškolskim ustanovama za 10% imati veće zarade nego pre primene fiskalnih mera, dok su zaposleni u zdravstvu ranije dobili povišicu od 7% a od januara za 10%.

– Samo primanja penzionera sa najvišim penzijama nisu vraćena na raniji iznos – kazala je Brnabić i dodala da ubuduće neće biti moguće da svi zaposleni u određenim sektorima dobiju istu povišicu jer je svi i ne zaslužuju.

Plate u javnom sektoru i penzije veće od 25.000 dinara umanjene su od novembra 2014. godine kao mera stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija. Zarade u javnom sektoru iznad tog limita linearno su smanjene za 10%, dok su penzije na iznos od 25.000 do 40.000 dinara umanjene po stopi od 22%, a na iznos veći od 40.000 dinara po stopi od 25%.

Ta mera je bila oročena na tri godine, a od tada su dva puta povećavana umanjena primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzije.

Prvo povećanje je bilo u januaru 2016. godine kada su penzije uvećane za 1,25%, a zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobili su povišicu od 4%, univerzitetskim profesorima plate su bile povećane za 2% koliko i zaposlenima u vojsci i policiji, dok je u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite povišica bila 3%.

U januaru 2017. penzije su uvećane 1,5% dok su za 5% povećana primanja zaposlenih u policiji, vojsci, pravosuđu, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti.

Zaposlenima u predškolskim ustanovama zarade su tada bile povećane za 6%, a toliku povišicu dobili su i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda. Zaposlenima u visokoškolskim ustanovama primanja su bila uvećana za 3%.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i