Prvi tržni centar u Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica bi u bližoj budućnosti mogao da dobije svoj prvi tržni centar, koji će po svemu sudeći biti izgrađen na prostoru nekadašnje fabrike namešta FUDIN „1. novembar“.

Prema rečima gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimira Sanadera vlasnik zemljišta nekadašnjeg Fudina (kasnije „Tašmit“ doo) se obratio lokalnoj samoupravi sa zahtevom da na tom prostoru izgradi poslovno – trgovinski centar, tako da je Javno preduzeće „Urbanizam“ već pristupilo izradi plana detaljne regulacije kompleksa od 3 ha na kojem investitor planira da izgradi oko 9.000 metara kvadratnih poslovnog prostora.

„Obzirom da se radi o privatnoj investiciji ono što mi kao grad možemo i moramo da uradimo jeste pre svega taj plan detaljne regulacije, a zatim i izgradnja servisne saobraćanice koja je na javnoj površini i koja je bila u planu već dugo u nazad da se uradi. Sada se ispostavilo da je dobro što to nismo uradili zato što investitor ima sasvim drugačiji koncept ulaska i izlaska na taj prostor, odnosno ka budućem tržnom centru“, rekao je Sanader.

Kako je dalje objasnio prvi čovek Mitrovice prema saznanjima koja on ima postoje dva investitora, jedan od njih je nemački „Lidl“, a drugi je austrijska kompanija „Immofinanz-e“ . Objekat „Lidla“ bi trebao da bude odvojen i da se prostire na 2.000 metara kvadratnih, dok će objekat „Immofinanz-a“ da se, za početak, prostire na oko 7.000 metara.

„To su neka naša saznanja, ali obzirom da je sve to u privatnom posedu i privatna investicije ponavljam da ništa konkretno vezano za izgradnju tržnog centra ne zavisi od nas, nego isključivo od investitora. Ono što jeste na nama je da za pomenutu investiciju stvorimo preduslove, jer Grad Sremska Mitrovica ima interesa da ima jedan takav tržni centar postoji u našem gradu“, rekao je Sanader i dodao da bi tu zaposlenje trebalo da nađe oko 200-300 Mitrovčana i podsetio da će se u gradski budžet sliti sredstva od komunalnog opremanja, ali i od poreza na imovinu ukoliko, odnosno kada tržni centar bude izgrađen.

Sanader je objasnio da će se u narednom periodu krenuti sa izmenom projekta i dozvole za izgradnju servisne saobraćajnice i da bi konkretni radovi na tom poslu mogli da počnu već i krajem ove godine.

Gradonačelnik se osvrnuo i na činjenicu da postoji nekoliko uzurpiranih placeva od strane fizičkih lica na zemljištu koje pripada kupcu Fudina, odnosno „Tašmita“.

„Nekoliko placeva je uzurpirano i na njima su izgrađeni objekti koji su, ne znam kako, ali jesu legalizovani. Ono što mogu da kažem, jeste da nikome ništa neće biti srušeno, ali će pretpostavljam investitor vremenom videti na koji način će rešiti taj problem, jer činjenica je da su objekti legalizovani na njihovom zemljištu“, rekao je Sanader.

Prema njegovim rečima investitor je obećao da će deo zemljišta koji mu ne bude trebao biti poklonjen Gradu, koji će dalje doneti odluku kako će ga iskoristiti obzirom da je to izuzetno zanimljiva zona za višestambenu izgradnju.

Foto/ilustracija: Jovica Stević

Možda Vam se svidi i