Sremska Mitrovica – Svetski dan borbe protiv dijabetesa je kampanja sa ciljem skretanja pažnje na probem dijabetesa u svetu. Obeležava se svake godine 14. ovembra, na rođendan Frederick Banting-a, koji je sa Charles Best-om doprineo otkriću insulina 1922. godine. Logo svetskog dana dijabetesa je plavi krug koji simbolizuje jedinstvo globalne dijabetes zajednice u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Ove godine Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se pod sloganom “Žene i dijabetes-naše pravo na zdravu budućnost”. Кampanja je namenjena svim ženama u riziku da obole ili obolelim od dijabetesa.

Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja Sremska Mitrovica, kao i svake godine, obeležiće ovaj značajan datum sledećim aktivnostima:

14. novembra – „Otvorena vrata“ Savetovališta za dijabetes, gde će svi zainteresovani sugrađani moći u periodu od 07-10 časova da provere nivo šećera iz krvi i dobiju sve potrebne savete o prevenciji dijabetesa. Takođe će se deliti reklamni materijal na temu dijabetesa a moći će da se uradi test kojim se može saznati da li postoji i koliki je rizik za nastanak dijabetesa tip 2.

16. novembra – Predavanje na temu „Dobra kontrola dijabetesa“, predavača dr Maje Vladisavljević u dva termina, prvi u 08 časova, a naredni u 12 časova.

Do kraja meseca će se takođe održati i tribina u saradnji sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti. Datum i mesto održavanja će se naknadno objaviti.

Možda Vam se svidi i