Sva je prilika da je država odlučila da po modelu kojim je rešila pitanje Galenike, Petrohemije i drugih strateški važnih preduzeća, posle nekoliko godina nađe rešenje i za sremskomitrovački Mitrosrem kao jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Vojvodini.

To poljoprivredno preduzeće, koje obrađuje 4.000 hektara vlastitog zemljišta i još 550 hektara zakljupljenog državnog, sa zalivnim sistemom, ima nekoliko hiljada svinja i nekoliko stotina goveda, u svom sastavu ima i fabriku za preradu kukuruza Corn product, već nekoliko godina čeka da mu bude rešen status nakon poništene privatizacije 2010. godine. Naime, Agencija za privatizaciju avgusta 2010. godine raskinula je privatizaciju četiri firme, među kojima je bio i Mitrosrem, zbog otkrivanja nezakonitih poslova Darka Šarića i s njim povezanih lica. Poljoprivredno preduzeće Mitrosrem privatizovano je decembra 2006. godine, kada je prodato za 15,1 mil EUR konzorcijumu DSD Tobacco koje ga je kasnije ustupilo firmi DTM Relations iz Beograda. Ni jedna ni druga firma nisu ispunile obavezu iz ugovora da u Mitrosrem investiraju 10 mil EUR.

Od tada, dakle 2010. godine, brigu o Mitrosremu preuzima Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom. Sama činjenica da je Direkcija preuzela brigu o Mitrosremu, zaposlene, njih oko 500, navela je na zaključak da je država postala vlasnik tog poljoprivrednog dobra. Međutim, zapravo je sudbina Mitrosrema od te 2010. godine neizvesna i svaka nada da su slični PKB-u do sada nije imala osnova jer država nije njegov većinski vlasnik već je njim samo upravljala, a suštinski je i dalje bio u vlasništvu ljudi protiv koji se vode sudski postupci. Zbog te činjenice Mitrosrem nije ni mogao računati na državnu pomoć, a dugovi iz prošlosti dovodili su do blokiranja računa i kašnjenja u isplati zarada zaposlenima, ali i daljeg gomilanja dugova.

No, Mitrosrem izgleda polako staje na noge i na putu je da se njegova sudbina napokon reši. Naime, Vlada Srbije je uputila preporuku Pokrajini Vojvodini i lokalnim samoupravama Sremska Mitrovica, Ruma i Šid da se izvrši konverzija potraživanja javnih prihoda u kapital preduzeća AD Mitrosrem. Srbija će svoja potraživanja po osnovu poreza i doprinosa pretvoriti u akcije Mitrosrema i zajedno s Pokrajinom i pomenute tri sremske lokalne samouprave napraviti UPPR koji se vodi na osnovu stečajnog postupka i na taj način pronaći stareškog partera koji će od tog velikog poljoprivrednog preduzeća napraviti uspešnu firmu.

Odluke o konverziji potraživanja javnih prihoda u kapital preduzeća Mitrosrem donele su sve tri navedene sremske opštine. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji je predlog o konverziji Mitrosovog duga obrazlagao na sednici gradske skupštine, podsetio je na to da iza tog preduzeća stoji više turbulentnih i teških godina i da ono zaslužuje da se nađe način da ponovo posluje uspešno kao nekad. Odbornici Skupštine grada Sremska Mitrovica prihvatili su zaključak o davanju saglasnosti da se potraživanja grada od Mitrosrema po osnovu javnih prihoda koji pripadaju gradu, konvertuju u trajni ulog – akcije.

Nakon sremskomitrovačke Skuštine, o Mitrosremu su se izjašavali i odbornici Skupštine opštine Ruma, i to na sednici zakazanoj po hitnom postupku. Konvertovanja rumskih potraživanja su takođe usledila nakon preporuke Vlade Srbije, a sve s ciljem da to poljoprivredno preduzeće stane na noge.

Predsednik Sindikalne organizacije u Mitrosremu Stevan Jovanić objašnjava da radnici prihvataju svaku promenu i akciju koja vodi do stabilnosti preduzeća.

– Hoćemo da preduzeće bude stabilno, da mi radimo i budemo nagrađeni platama. Za taj cilj nismo protiv bilo koje opcije, bila ona ustupanje preduzeća, reorganizacija ili nova prodaja – rekao je Jovanović.

Priprema za novu privatizaciju

Tako će dugovi Mitrosrema državi, Pokrajini i opštinama postati akcije, odnosno država će postati većinski vlasnik tog poljoprivrednog preduzeća, koje već ima 4.000 malih akcionara. Sama takva odluka države, po oceni gradonačelnika Sanadera, znači da je ona odlučila da to preduzeće opstane.

– I naša ideja u Sremskoj Mitrovici je da probamo da očuvamo Mitrosrem, da ga ne naki način stabilizujemo i pripremimo za dalju prodaju. I ideja Vlade Srbije je da se preduzeće sačuva, da mu se pronađe strateški partner, da nastavi poljoprivrednu proizvodnju. Zato smo se na taj korak odlučili i mi i javna preduzeća – objasnio je Sanader.

ekapija.com

Možda Vam se svidi i