Prihvatilište za pse u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju u vezi sa uspostavljanjem programa osposobljavanja osuđenih lica za zbrinjavanje i udomljavanje napuštenih pasa koje je upriličeno danas u sremskomitrovačkom Kazneno popravnom zavodu i zvanično je otvoreno Prihvatilišta za pse. Prihvatilište se nalazi upravo u okviru Zavoda, a brigu o napuštenim psima će voditi lica na odsluženju zatvorske kazne.

Potpisnici ovog Memoranduma su gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, upravnik KPZ-a Aleksandar Alimpić, šef misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Orizio, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Ministarstvo pravde R. Srbije) – dr Milan Stevović i regionalni koordinator za Crnu Goru i Srbiju (Help – Hilfe zur Selbstilfe e. V) – Klaus Mock.

„Čast mi je što potpisujemo danas ovaj važan dokument kojim će sve ugovorne strane preuzeti ne samo prava, nego i obaveze, jer u Memorandumu samo jedan član govori o cilju projekta, a svi ostali upravo o našim obavezama i odgovornostima. To me ohrabruje i siguran sam da ćemo u ovom projektu i uspeti. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija u poslednjih nekoliko godina zaista je izuzetno posvećena radu sa osuđenim licima, poboljšanju ne samo uslova u kojima borave, nego i komunikacije, kako u okviru zavoda tako i sa spoljnim svetom. Cilj nam je da se ti ljudi ovde na neki način prevaspitaju i resocijalizuju, da se nauče novim stvarima, da nađu zaposlenje kada izađu na slobodu, ali i jedna vrlo važna stvar, a to je da smanjimo stopu povrata ili recidivizma u Republici Srbiji“, rekao je prilikom potpisivanja Memoranduma dr Stevović.

On je dodao da program koji obuhvata zbrinjavanje pasa litalica je koristan kako za osuđenike koji će imati priliku da rade sa njima, da ih dresiraju i generalno o njima vode brigu, tako i za sve građane Sremske Mitrovice.

„Prihvaltilište za napuštene pse u okviru Zavoda će raditi ono što rade azili u civilnom sektoru, znači sklanjaćemo pse lutalice sa ulica, vakcinisati ih, sterilisati i ako je to moguće udomiti ih ili ih pustiti odakle su došli, ali sasvim bezopasne za ljude“, dodao je dr Stevović i zahvalio se svim partnerima koji su uzeli učešće u projektu i naglasio da postoji želja da se isti projekat primeni i u drugim kaznenim utanovama gde za to postoje uslovi.

Zadovoljstvo što je po prvi put u Sremskoj Mitrovici i to povodom potpisivanje Memoranduma o razumevanju na projektu koji će doneti velike koristi za više strana izrazio je šef misije OEBS-a u Srbiji ambasador Andrea Orizio.

„Zaista sam srećan što sam ovde danas gde ćemo potpisati Memorandum o razumevanju i tako označiti početak ovog programa u Srbiji koja je jedna od tri zemlje u Evropi gde će se on iplementirati i ponosam sam zbog toga. Kada sam od saradnika čuo za ovaj projekat nisam mogao sa shvatim kakve veze OEBS ima sa psima, ali kada sam malo bolje proučio projekat i razgovarao sa upravnikom Zavoda, dr Stevovićem i svojim saradnicima shvatio sam vrednost i značaj koji će on imati. Projekat okuplja više strana, više partnera što je takođe jako dobro, jer razmenom iskustva i znanja svi možemo da doprinesemo njegovoj realizaciji“, rekao je ambasador Orizio.

On se složio sa dr Stevovićem da je velika vrednost ovog projekta kako za same zatvorenike i za njihov potencijalni razvoj, tako i za čitav grad.

Nakon potpisivanja Memoranduma posećeno je i samo prihvatilište u kojem je trenutno smešteno oko 210 napuštenih pasa. Obuka je već u toku, a što su do sada pojedini psi naučili pokazala su lica na odluženju kazne.

Sa otvaranjem Prihvatilišta smanjiće se i iznos sredstava koji Grad Sremska Mitrovica izdvaja svake godine za isplatu naknade štete za ujede pasa lutalica.

Prvi psi smešteni su u Prihvatilište krajem avgusta meseca, pre početka školske godine.

Šta licima na osluženju zatvorske kazne donosi projekat rekao je Neven Dostanić.

You may also like