Predstavnici kompanije Ferrero Rocher razgovarali sa sremskim i mačvanskim voćarima

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici u organizaciji predstavnika kompanije Ferrero Rocher u Srbiji i Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine sinoć je održano predavanje na temu uzgoja lešnika. Predavanje je bilo namenjeno poljoprivrednicima, firmama i zadrugama, koje se već bave uzgojem lešnika, ali i onima koji o tome tek razmišljaju.

Kompanija Ferrero predstavila je mere podrške za proizvodnju lešnika, kao i uslove za zasnivanje novih površina pod ovom voćarskom kulturom. Predavanje je organizovano u okviru velikog projekta podizanja zasada leske u Srbiji, koje ova kompanija sprovodi uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. Razgovaralo se o osnovnim sortama, pripremi zemljišta, navodnjavanju, đubrenju, rezidbi, kontroli korova, bolestima i štetočinama, berbi, manipulaciji nakon berbe, sušenju i ostalim temama vezanim za uspešnu proizvodnju lešnika.

Predstavljeni su i modeli saradnje sa ovom kompanijom, a uslov je da poljoprivrednici imaju najmanje jedan hektar plodnog tla pogodnog za uzgoj ove kulture.

U Sremskoj Mitrovici već ima voćara koji uzgajaju lešnik, jedna od njih je Ljiljana Sretenović iz Noćaja, koja ima zasad od 2 hektara.

„Ovo je dugoročan posao, koji zahteva ozbiljan pristup. Naš zasad je star već deset godina, a prvi dobar rod je krenuo u petoj godini. Za sada imamo svoje stalne kupce, ali interesuje nas i saradnja sa firmom Ferrero, koja u okviru svojih mera vrši i otkup, pa bismo tako obezbedili sigurniji plasman.“, rekla je Sretenović.

You May Also Like