Predstavljamo vam učesnike ovogodišnjeg „Srem folk festa“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Međunarodni festival folklora „Srem folk fest“ u Sremskoj Mitrovici biće održan od 11. do 14. avgusta, na Žitnom trgu, a u okviru njega nastupiće ukupno predstavnici 13 zemalja od kojih je jedna i Češka Republika.

ANSAMBL KUŽELOVJAN – Kuželov, Češka Republika
Ansambl tradicionalnih pesama i igara „Kužełovjan“ je osnovan u septembru 2013. godine u seoskom naselju Kuželov, u južnomoravskom kraju Češke Republike – oblast Hodonjin.

Od svog osnivanja redovno se sastaju i treniraju u školskim prostorijama u mestu Kuželov. Cilj im je bio da lokalno stanovništvo upoznaju sa svojim starim tradicionalnim običajima, a danas broje nekoliko desetina parova – igrača, pevača i muzičara. Među članovima ansambla nalazi se i osam devojaka koje sebe nazivaju KUŽELOVSKE SPJEVULKI, bave se etno pevanjem, a prošle godine izdale su i svoj CD. Igračka grupa nastupa isključivo uz pratnju orkestra kojeg obično čine cimbalo, kontrabas, dve violine i viola.

Ansambl je uglavnom usmeren na tradicionalni ples iz etnografske Hornjacko regije i plesove i pesme iz neposrednog okruženja.

Na repertoaru ansambla Koželovjan možete naći plesove koji uglavnom prikazuju stare seoske običaje, kao što su „igra seljaka“, „muška igra Verbunjik“ i „ženska parovna igra u grašku“.

Tradicionalni su učesnici festivala „Hornjacke svečanosti“ koji se već godinama održava u mestima Velika nad Veličko i Kuželov.

Umetnički direktor ansambla je je Klara Kostelanska, a glavni organizator Jakub Prahaš.

Možda Vam se svidi i