Ministri pravde i državne uprave i lokalne samouprave Nela Kuburović i Branko Ružić potpisali su sporazum o elektronskoj razmeni podataka, koji će omogućiti da sudski organi, tužilaštva, javni izvršitelji i javni beležnici imaju direktan uvid u elektronske matične knjige rođenih, umrlih i venčanih lica.

„Sa druge strane, matične službe imaće direktan uvid u pravosnažne sudske odluke koje se odnose na razvode brakova, utvrđenja očinstva, materinstva ili odluke koje se odnose na utvrđivanje smrti“, rekla je Kuburović Tanjugu nakon potpisivanja sporazuma.

Samim tim, kako je istakla, skraćuje se procedura unošenja podataka i izbegava pogrešan unos podataka.

„Na taj način dolazimo do ubrzanja postupaka, smanjuju se troškovi postupka, što je i te kako u interesu građana Srbije“, zaključila je ministarka pravde.

Ministar Ružić je rekao da će ovaj konkretan sporazum omogućiti ne samo da se olakša komunikacija, postupci i procedure već i da će i ministarstvu i čitavoj vladi pomoći da izvrše uvid u nivo kvaliteta rada samih službenika.

Smatra da će sve one funkcije koje pruža država biti krajnjim korisnicima – građanima i privredi nadohvat ruke, lakše prijemčivo i da će cela realizacija biti mnogo efikasnija i bolja.

Ružić je podsetio da je elektronska razmena podataka predvođena Zakonom o opštem upravnom postupku kojim je definisana kao obaveza državnih organa.

To omogućava da građani ne moraju da „trče od šaltera do šaltera“ i da svoje poslove završavaju bez nervoze i uz visok stepen ljubaznosti koji se očekuje od državnih službenika.

Elektronska razmena podataka je, kako je napomenuo, jedan od veoma visoko pozicioniranih prioriteta Vlade Srbije.

„Veoma je značajno da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo prenos podataka u elektronski oblik u Centralni registar. To se, kako je ukazao, odnosi na podatke iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih. Ti podaci stoje na raspolaganju svim ovlašćenim licima“, napomenuo je ministar.

RTS/ekapija.com

You may also like