Sremska Mitrovica – Jubilarna, deseta po redu „Ponijada“ održana je u nedelju, 28. maja, na seoskom domaćinstvu „Čavić“ u Čalmi.

Domaćinstvo Čavić se na svom imanju bavi i proizvodnjom i preradom voća i povrća na tradicionalan način, s obzirom na to da je južna strana Fruške Gore veoma povoljna za povrtarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Poznati su po domaćem, kuvanom paradajzu “FRUŠKOGORAC“ – fruškogorsko-čalmanski brend.

Čavići poseduju i ergelu poni konja, osnovanu još pre 30 godina. Poni konji su rase “Šetlandski poni”, a potiču iz Engleske pokrajine Šetland, gde su korišteni za vuču malih vagona u rudnicima. U Čalmi se koriste na njivama, između ostalog za špartanje paradajza, a Čavići su im našli još jednu zanimljivu namenu – da zabave decu. „Ponijada“ je svojevrsna sportska, gastronomska i etnografska manifestacija, gde su najmlađi imali priliku da čitav dan uživaju u jahanju ponija, kao i da se zabave na “ČALMANSKOM SAFARIJU”- vožnji mini traktorom sa prikolicom.

U organizaciji Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica, ovogodišnju “Ponijadu” je posetila i pobednička ekipa kviza „Sirmium – carski grad“ (OŠ „J.J.Zmaj“ Jarak) i najbolji mladi recitatori, literarni i likovni stvaraoci.

Prelepo dvorište domaćinstva Čavić, prepuno cveća, zrelih trešanja i retke kolekcije kaktusa, ulepšala je i bogata ponuda tradicionalnih sremačkih specijaliteta Udruženja žena “Ženski svet” iz Čalme.

Možda Vam se svidi i