Sremska Mitrovica – Pripadnici saobraćajne policije će u narednom periodu preduzimati pojačane kontrole učešća svih učesnika u saobraćaju, posebno motociklista, biciklista i pešaka, sa ciljem da se poveća njihova bezbednost.

Tim povodom danas je u prostorijama Policijske uprave u Sremskoj Mitrovici konferenciju za medije održao Vladimir Roljić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije sremskomitrovačke Policijske uprave.

„Usled boljih vremenskih prilika na putevima u Sremu prisutan je sve veći broj vozača motocikala, mopeda i bicikala kojih nije bilo ranijih meseci, tako da apelujem na sve vozače, posebno na vozače teretnih i putničkih vozila da obrate posebnu pažnju na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju, pre svega prilikom preticanja i tokom vožnje u raskrsnicama. Takođe ovo je prilika da najavim da ćemo u narednom periodu pojačano kontrolisati vozače motocikala, mopeda i bicikala sa akcentom na prekršaje upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, neispravnosti svetlosnih uređaja, prelaska preko pune linije, nekoršćenja sigurnosno kacige“, rekao je Roljić.

On se kratko osvrnuo i na dve teške saobraćajne nesreće koje su se desile početkom marta meseca u kojima su život izgubili vozač bicikla i vozač motocikla, napominjući da ta dva slučaja treba da budu najveća opomena vozačima da poštuu saobraćajne propise.

Kao najčešće prekršaje koje čine vozači bicikala Roljić je naveo prolazak na crveno svetlo, vožnju pod dejstvom alkohola i nekorišćenje svetala tokom večernjih sati, tako da će ta kategorija biti kontrolisana pretežno u večernjim i noćnim satima.

Vozači motocikala i mopeda najčešće ne koriste zaštitnu kacigu, pretiču preko pune linije, voze većom brzinom od dozvoljene i njih će saobraćajna policija pojačano kontrolisati preko dana, najviše vikendom.

Kazne za prekršaje se kreću od najniže koja iznosi 5.000 dinara za nekorišćenje svetala, pa do preko 100.000 dinara za one vozače koji voze sa preko 2 promila alkohola u krvi.

Možda Vam se svidi i