Pogranična saradnja na jačanju civilne zaštite

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U toku je implementacija projekta Odgovor na sve vanredne situacije u pograničnom području Srbije i Hrvatske.

U projektu EMBER učestvuju Opština Šid, Grad Sremska Mitrovica, sa srpske, i Vukovarsko srijemska županija sa hrvatske strane.

Ukupna vrednost projekta Ember, koji se finansira iz sredstava Evropske unije, je 1.029.000 evra.

Odgovor na sve vanredne situacije, poput poplava iz 2014. godine, suština je projekta EMBER, čija implemantacija je započela edukacijom i treninzima jedinica civilne zaštite. Cilj projekta u kojem sa srpske strane učestvuju Opština Šid i Grad Sremska Mitrovica, a sa hrvatske Vukovarsko srijemska županija je podizanje nivoa spremnosti u slučaju vanrednih situacija.

Zajednički akcioni plan učesnika u projektu podrazumeva i unapređenje protoka informacija kako bi se izbegle katastrofe u vanrednim situacijama kroz budući projekat osnivanja informatički opremljenog centra.

Projekat Ember predviđa podizanje kapaciteta jedinica civilne zaštite kroz nabavku opreme, treninge koji su započeti.

Implementacija projekta Ember trajaće do januara naredne godine. U planu je realizacija terenskih vežbi u cilju podizanja kapaciteta civilne zaštite i spremnosti za odgovor u slučaju vanrednih situacija.

RTV

Možda Vam se svidi i