Počelo čišćenje dva kanala na teritoriji Grada Sremska Mitrovica

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas su zvanično počeli radovi na uređenju i osposobljavanju dva kanala na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, radi se o kanalima Radinačko vrelo u samom gradu, kao i o jednom kanalu u Mesnoj zajednici „Šašinci“. Radovi na dva pomenuta kanala izvode su u okviru projekat „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa“ koji realizuje Caritas Srem.

Tim povodom danas je potpisan ugovor o saradnji na projektu od strane predstavnika Caritas Srem i gradonačelnika Sremske Mitrovice.

Prema rečima prvog čoveka Mitrovice Vladimira Sanadera projekat u koji se uklučila i Sremska Mitrovica je samo još jedan primer dobre saradnje koju Grad ima sa Caritasom.

„Grad Sremska Mitrovica je do 2014. godine dosta toga uradio po pitanju održavanja kanalske mreže u tu svrhu izdvojena su znatna novčana sredstva, kako za samo kopanje novih kanala, tako i za čišćenje već postojećih, što je rezultiralo time da 2014. godine nismo imali ozbiljnijih problema na samoj kanalskoj mreži u građevinskom reonu. Međutim taj posao je konstantan i on mora da se vrši svake godine kako bi kanalska mreža koja postoji u Gradu mogla da primi abnormalne količine padavina koje se dese s vremena na vreme“, rekao je Sanader.

On je dodao da projekat pored konkretnih radova ima i deo koji je podednako bitan, a odnosi se na edukaciju stanovništva i dece o značaju i ulozi samih kanala.

„Ovaj projekat je značajan i sa aspekta prevencije, odnosno menjanja svesti naših građana o svrsi kanala, jer oni nisu tu da bi nam smetali ili služili za odlaganje smeća, oni su nam zaista potrebni. Jednostavno ljudi moraju da shvate da kanali služe da prime višak vode koja će oteći svojim tokom, a ne njima u dvorište i u kuće“, dodao je Sanader.

Sanader je rekao i da je lokalna samouprava Grada ove godine za radove na kanalskoj mreži opredelila sredstva u iznosu od 9 miliona dinara, ali da se očekuje priliv još sredstava od strane Pokrajinske vlade i JVP „Vode Vojvodine“. On je takođe napomenuo da će se raditi na kanalskoj mreži kako u građevinskom reonu, tako i u atarima Srema i Mačve.

Petar Dujić koordinator Caritasa Srem obasnio je da je projekat „Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa“ pokrenut nakon poplava koje su zadesile Srbiju 2014. godine. Cilj projekta je da podigne opštu svest u oblast smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda, unapredi regionalnu saradnju i implementira konkretne akcije u lokalnim zajednicama širom Srbije.

Prema rečima Dujića do sada je u okviru projekta realizovano više edukativnih predavanja namenjenih deci, ali stanovništvu u više opština u Sremu, izgrađena su dva vetrozaštitna pojasa od kojih je jedan u Šidu, a jedan između Golubinaca i Stare Pazove, dok će u narednom periodu biće ralizovano više akcije čišćenja divljih deponija, takođe u sremskim opštinama.

Ispred Vodoprivrednog preduzeća „Hidrosrem“ koji će izvoditi radove na čišćenju i osposobljavanju kanala ne teritoriji Grada Goran Zvonar obasnio je da su radovi započeti danas i da se završetak istih očekuje u roku od sedam dana. Kako je rekao Zvonar u naselju Mala Slavonija, kanal Radinačko vrelo će biti očišćen od rastinja u ukupnoj dužini od 2.250 metara, dok će se na kanalu u Šašincima izvoditi zemljani radovi.

Vrednost radova na uređenju i osposobljavanju dva pomenuta kanala iznosi 300.000 dinara.

Možda Vam se svidi i