Počela realizacija projekta „Glac“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Zajednička australijsko – srpska istraživanja antičke vile na lokalitetu Glac kod Grada Sremska Mitrovica započela su zvanično 21. juna.

Arheolozi i studenti iz Australije u Mitrovicu su stigli juče, a već od danas su na terenu sa domaćim stučnjacima.

„Projekat Glac“ se realizuje u okviru saradnje Univerziteta u Sidneju, Arheološkog instituta u Beogradu, Muzeja „Srema“ i Zavoda za zaštitu spomenika Grada Sremska Mitrovica uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasade Australije u Beogradu, Grada Sremska Mitrovica i AD „Mitrosrem“.

Istraživanje lokaliteta će trajati mesec dana od 21. juna do 21. jula. Cilj istraživanja je da se evidentiraju vidljivi ostaci građevina i istraže delovi radi izrade projekta konzervacije i očuvanja arhitekture. Predviđeno je da prvi deo projekta traje pet godina, u okviru kojeg će učestvovati stručnjaci iz više država, najpre iz Australije i Srbije, ali takođe iz Velike Britanije i Nemačke. U projektu takođe učestvuje nekoliko stručnjaka i studenata iz Grada Sremska Mitrovica.

Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja u iznosu od milion i sedamdeset hiljada dinara i od strane Univerziteta u Sidneju u iznosu od 25.000 eura.

Šef arheološkog tima biće prof Ričard Majls. Za Grad Sremska Mitrovica projekat ima veliki značaj, obzirom na to da je u oklini nekadašnjeg Sirmijuma rođeno deset rimskih careva, a Sremska Mitrovica će u narednih pet godina biti grad arhelogije.

Foto: ilustracija/Wikimedia.

Možda Vam se svidi i