Počela izgradnja stanova za izbeglice: Dačić postavio kamen temeljac

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkom naselju „Marko Perčin Kamenjar“ postavljen je kamen temeljac za izgradnju 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije (RSP).

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su brojni visoki zvaničnici, predstavnici međunarodnih organizacija i ambasadori zemalja donatora. U ime države Srbije prvu lopatu betona na kamen temeljac bacio je prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić.

Lopatu betona bacili su i gradonačelnik Sremske Mitrovica Vladimir Sanader, Bojan Stavić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Andrea Oricio, ambasador OEBSa u Republici Srbii, Hans Fridrih Šoder, šef Predsedništva UNHCR u Srbiji, Goran Kvrgić, direktor Jedinice za upravljanje projektom „Istraživanje i razvoj“ d.o.o. Beograd i Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije.

„Mi kao grad smo podržali čitav ovaj projekat Komesarijata i naša uloga u ovom projektu jeste da smo obezbedili parcelu na kojoj će biti izgrađena zgrada, da ćemo obezbediti sve potrebne priključke nju, i uređenje prostor oko zgrade kada bude završena izgradna. Sve ukupno Grad Sremska Mitrovica će uložiti oko 34 miliona dinara, što mislim da su značajna sredstva, ali želimo i na ovaj način da pokažemo da smo zajedno sa Republikom Srbijom spremni da podržimo sve državne projekte, ali i naše sugrađane da nakon dugog niza godina reše svoje stambeno pitanje kako bi se aktivno uključili u društvenu zajednicu“, rekao je gradonačelnik Sanader na polaganju kamena temeljca.

Komesar Cucić je poželeo je da se što pre svi ponovo okupe na istom mestu na useljenju u stanove korisnika RSP.

„Nastavićemo da radimo istim tempom i u istom pravcu. Kada vidim kako napredujje gradnja 235 stanova za izbeglice u beogradskom naselju Ovča, a ide pre roka, znam da smo na dobrom putu da konačno rešimo pitanje krova nad glavom za najveći broj porodica koje više od 25 godina čekaju na ovo rešenje“, rekao je Cucić.

Izgradnja zgrade u Sremskoj Mitrovici će prema najavama trajati 11 meseci, a radove izvodi novosadska građevinska firma „Dijagonala“.

Sremska Mitrovica je prva od devet jedinica lokalne samouprave u kojima ove godine počine izgradnja stanova iz drugog RSP potprojekta. Gradiće se ukupno 200 stanova i to po 20 u Kruševcu, Paraćinu, Vršcu, Prokuplju i Bajinoj Bašti, u Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

U ovim opštinama izbeglice će stanove dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama, dok je 40 stanova u Sremskoj Mitrovici namenjeno za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, odnosno za najugroženije kategorije izbeglica, stara lica, jednoroditeljske porodice i one sa bolesnim članom, bez mogućnosti otkupa.

Regionalni program stambenog zbrinavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilja da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16. 780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

You may also like