Peške od Akvileje preko Mitrovice do Beograda

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dr Sara Zani, postdoktorantkinja Univerziteta Bordo Montenj pri Univerzitetu Ozonijus u Bordou u Francuskoj u toku jučerašneg dana posetila je Sremsku Mitrovicu i u Gradskoj kući održala zanimljivo predavanje o svojim iskustvima na putovanju od Akvileje do Beograda koji je odlučila da pređe peške.

Naime, dr Zani se bavi primenom savremenih tehnologija u rekonstrukciji trase rimskog puta koji je povezivao Akvileju na severu Italije, Emonu, Sirmijum i Singidunum kroz projekat Rec Road. Na put je krenula 2. septembra iz Akvileje u Italiji, a po planu, u Singidunum, sadašnji Beograd treba da stigne u petak, 29. septembra.

Sara Zani kombinuje nekonvencionalnu strast prema arheologiji i duboku ljubav prema putovanju, u stalnom otkrivanju sveta i same sebe. Odvojena od puta samo đonom od cipela. Sara je diplomirala u Milanu (IT) na Rimskoj arheologiji 2009. godine, magistrirala u oblasti Geotehnologija primenjena na kulturno nasleđe, 2010. godini na Univerzitetu u Sijeni (IT) i dobila grant za praćenje različitih projekata na Institutu za tehnologije primenjene na arheologiji CNR (Rim – IT). Ona je doktorirala na Кlasici u Milanu 2014. godine, a 2015. dobila je stipendiju Marija Sklodovski Кiri. Projekat RekRoud započela je na institutu AUSONIUS Univerziteta de Bordo Montenj 1. februara 2016. godine sa prof. Francisom Tasom.

Možda Vam se svidi i