Otvoreno pismo Fudbalskog kluba „Podrinje“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica/Mačvanska Mitrovica – Nakon 29. odigranih kola u okviru Sremske fudbalske lige Fudbalski klub „Podrinje“ iz Mačvanske Mitrovice našao se na trećem mestu sa 61 osvojenim bodom. Većina klubova iz pomenute lige bila bi zadovoljna tim rezultatom, međutim ne i „Podrinje“ koje smatra da je tokom ove sezone u više navrata oštećeno od strane pre svega sudija.

Tim povodom otvoreno pismo ovog kluba iz Male Mitrovice upućeno fudbalskim savezima Srbije, Vojvodine i Područnom fudbalskom savezu Srem, kao i mediima, prenosimo u celosti.

Otvoreno pismo

FK „Podrinje“ iz Mačvanske Mitrovice postoji vec 95 godina i ima zavidnu reputaciju u regionu Srema. Iz njega su ponikli renomirani sportisti kao što su Slobodan Boba Trivić, Vlada Savić – osvajači titule prvaka kao i braća Vukadinović, Vojislav Budimirović, Budiša Mitrović, Ljubiša Vitas, Zoran Stojinović, Mirko Teodorović i dr.

Trenutno se FK „Podrinje“ se takmiči u petoj fudbalskoj ligi Republike Srbije. Uz pouzdanog sponzora, postignuti su vrlo lepi rezultati kao što je prvo mesto na tabeli za sekciju kadeta vec četiri godine, dok sekcija veterana takođe zauzima prvo mesto na tabeli u poslednje dve godine.

U cilju informisanja javnosti i ostalih relevantnih institucija, smatramo za neophodno da podelimo negativno iskustvo koje nas prati već duže vreme, a u vezi je sudija i sudijske organizacije. Naime, stiče se utisak da FK „Podrinje“ ne napreduje u svojoj ligi, iako su ispunjeni svi potrebni uslovi počev od odličnih uslova za trening, posvećenog trenera, visokoj motivisanosti i uigranosti tima. Ne napreduje, zato što odbija da da se ponaša po savetima visokih zvaničnika tj. ne želi da učestvuje u nameštanju utakmica, plaćanju sudija i ostalim “mutnim i prevarantskim radnjama” koje nam se nude. Samim tim, utakmice su loše suđenje, veliki je broj povreda/faulova koje sudije nisu dosudile, za koje nema posledica, gde se sudije ponašaju u najmanju ruku vrlo nekulturno i bahato, u smislu korišćenja psovki i pogrdnih reči, te sve do otvorenog traženja novca za lažiranje utakmica.

Među mnogima, mozemo dati primer sudije Milenka Radića koji je nizom izmišljenih sudijskih odluka napravio “lakrdiju” od jedne od utakmica ove sezone i samog njenog suđenja. Naime, poništen regularan gol FK „Podrinja“, psovke na našu publiku, provokativno ponasanje, dosudjeno pet faulova za FK „Podrinje“ dok je za suprotnu stranu dosuđeno trideset. Čekano je satima posle utakmice da se sačini Zapisnik koji je sadržao tri proste recenice. To bi smo već mogli nazvati “iživljavanjem pojedinca”. Isti je sudija po ko zna koji put za suđenje na utakmici dobio ocenu 1 (jedan) od delegata kontrole. No, Milenko Radić i dalje bez sankcije “radi”…

FK „Podrinje“ nema nameru da se povinuje „divljaštvu“ u Sremskoj ligi već želi ostvariti rezultate sportskom borbom.

Ukoliko korupcija i dalje bude vladala u fudbalu, najlepša sporedna stvar na svetu izgubiće svaki smisao sportskog nadmetanja. Pozivamo fudbalske organizacije da se svojim autoritetom hitno ukljuce u rešavanje ovog problema i da se malim klubovima omogući postena i fer borba na terenu.

Možda Vam se svidi i