OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“: Projektom Erasmus+ do kvalitetnije dvojezične nastave

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U sklopu realizacije projekta „Višejezičnost kao uslov evropskih integracija (Multilingualisam as a Condition For EU Integration)“, delegacija Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice, učestvovaće, krajem septembra, na sedmodnevnoj obuci u Atini.

Reč je o jednom u nizu projekata platforme „Erasmus +“ koji se prvi put realizuju u Srbiji, a tiču se mobilnosti zaposlenih u osnovnim školama.

Nastavnik engleskog jezika i koordintor projekta Tatjana Štefanac navodi da je za put u Atinu formiran petočlani tim sastavljen od realizatora bilingvalne nastave. Osim nje, obuku će pratiti učiteljice Lidija Foks, Nada Alatić, Smiljka Stojaković i nastavnik matematike Dragana Tepavac.

Oni će tokom ove obuke imati priliku da se bolje upoznaju sa novim CLIL metodama kreiranja lekcija i planiranja časa, čija je funkcija implementacija engleskog jezika u predmetnu nastavu.

„To znači još više interakcije na časovima, još bogatiji vokabular učenika i rad u prijateljskom okruženju, gde nema straha od pogrešne interpretacije i pogrešnih ideja“, istakla je Štefanac.

Prema rečima direktora škole Zorana Đurića, cilj učešća u ovakvom projektu jeste da nastavnici dosadašnja iskustva u bilingvalnoj nastavi obogate novim saznanjima, kako bi i svojim učenicima mogli da pruže način rada kakav se očekuje u 21. veku.

„Usavršavanje u jednoj od zemalja Evropske unije vidimo kao dobar put da se evropske vrednosti, kroz obrazovanje, prenesu na školu, ali i šire, na lokalnu zajednicu. Najviše koristi će, svakako, imati naši đaci, jer će i za njih ovo biti korak napred ka otkrivanju mogućnosti za dalje školovanje. Partner na ovom putu biće nam grčki „IDEК (IDEC)“, edukativni centar koji više od dve decenije uspešno vodi stručna usavršavanja širom Evrope, među kojima su i ona sa potpisom Erasmus+“, naglašava Đurić.

Drugi deo projekta sprovešće se naredne godine, od 25. februara do 3.marta, u saradnji sa Bilingvalnom osnovnom školom Danile Кumar iz Ljubljane, nakon čega se očekuje poboljšanje rada i u drugim segmentima škole.

Podsetimo, realizacija dvojezične nastave u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ uspešno se sprovodi od 2011. godine. Prema planu i programu koje je utvrdilo Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“

Možda Vam se svidi i