Zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, kojoj su predsedavali premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, održana je danas u „Palati Srbija“ u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je naglasila da je današnja sednica nastavak održavanja zajedničkih sednica dve vlade, koje zajedno rade na mnogo važnih projekata. Zbog toga , kako je navela Brnabićeva, važno je da se razgovara i da se vidi u kojoj fazi realizacije su svi projekti.

Posebno je istakla, kao važan prioritet, izgradnju naučno-tehnološkog parka, nabavku akceleratora za Institut za onkologiju u Sremskoj Кamenici, kao i mere za ublažavanje posledica suše.

Brnabićeva je na konferenciji za medije istakla da započeti projekti – izgradnja zgrade Radio-televizije Vojvodine i Narodno pozorište u Subotici – moraju da se privedu kraju, kako bi moglo preći na druge značajne projekte.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je naglasio da je drugom zajedničkom sednicom dveju vlada u proteklih godinu dana, u političkom smislu pokazan kontinuitet zajedničke politike i okupljanja oko projekata, koji imaju nacionalni karakter. Ovo će, kako je rekao, u budućnosti definisati meru vrednosti za mnoge oblasti o kojima je danas razgovarano.

„ Vojvodina prednjači u mnogim oblastima, ali za neke nam je potrebna pomoć i dobra koordinacija. Pored zajedničkih projekata koji su u toku, danas smo razgovarali i o novim, jer je za nas veoma važno da uvek, pre nove budžetske godine, u potpunoj koordinaciji svih lokalnih samouprava u Vojvodini, pokrajinske i nacionalne administracije, pripremimo projekte i predstavimo njihovu važnost“, kazao je predsednik Mirović.

On je naglasio da je na današnjoj sednici bilo reči i o 19 nerazvijenih opština u Vojvodini, koje su nasleđe nekog ranijeg vremena, kao i o potrebi da nadležna ministarstva i sekretarijati rešavaju probleme u tim opštinama, kako bi se podigao kvalitet života građana.

Mirović je rekao da su članovi dveju vlada razgovarali i o važnim projektima u zdravstvu, dodavši da će Кancelarija za javna ulaganja realizovati nekoliko inevesticija u Vojvodini. On je dodao da za nekoliko dana počinje kompletna rekonstrukcija regionalne bolnice u Pančevu koju će u potpunosti finansirati Pokrajinska vlada.

„Zajednička politika nema alternativu. Mi smo ovde zbog građana, zbog korisnih stvari koje za njih možemo da uradimo, a to možemo samo zajedno“, kazao je Mirović.

Nakon današnje sednice dveju vlada potpredsednica Vlade i ministarka građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisali su Protokol o saradnji na poslovima pripreme projekta izgradnje brze saobraćajnice – državnog puta I B reda broj 12, Novi Sad – Zrenjanin – Borča.

Možda Vam se svidi i