Održana Godišnja skupština sremskih bibliotekara

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Bibliotečki radnici Srema, okupljeni u Podružnicu koja je sastavni deo Društva bibliotekara Srbije, redovno se okupljaju, rade i druže. Svake godine domaćin i organizator Godišnje skupštine je druga sremska biblioteka, a redosled je utvrđen azbučnim redom sedišta biblioteke. Ove godine kolege iz sremskih biblioteka i ostale učesnike ugostila je Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji i to 18. maja.

Posle uvodne reči Branislave Tanasić, v.d. direktora inđijske Biblioteke, te pozdrava koji je učesnicima uputio Rajko Sekulić, direktor Biblioteke „Gligorije Vozarović“ u Sremskoj Mitrovici, vođenje Skupštine preuzela je Ružica Stanković, predsednica Podružnice bibliotekara Srema.

Profesor dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ u Beogradu, održao je inspirativno i motivaciono predavanje bibliotekarima Srema, u kojima ih je podsetio na značaj i prave vrednosti njihove profesije, osvrnuo se na izazove koji danas prete urušavanju digniteta biblioteka i bibliotekara, te ih pozvao da budu samosvesni, na visini zadatka i dovoljno hrabri da očuvaju i unaprede i svoj i položaj svojih ustanova.

Vesna Stepanović, član Upravnog odbora Bibliotekarskog društva Srbije, podsetila je na ovogodišnji jubilej Društva, sedamdeset godina od osnivanja, naglasila najvažnije aktivnosti Društva u ovoj godini, te pozvala sve bibliotekare da podrže rad BDS.

Sedamnaesti broj Godišnjaka biblioteka Srema za 2016. godinu predstavila je Milijana Dmitrović Torma, odgovorni urednik publikacije.

Glasilo Podružnice, koje izlazi od 1997. godine, u najnovijem broju donosi dvadesetidva stručna rada sremskih bibliotekara. Redovna izveštavanja o aktivnostima u Podružnici tokom protekle
godine podneli su Dragoslav Ilkić o 53. Saboru bibliotekara Srema, Branislava Tanasić o 20. Susretima bibliografa u spomen na dr Georgija Mihailovića, a Ružica Stanković podnela je Izveštaj o radu Podružnice bibliotekara Srema u 2016. godini.

U redovnom susretanju sa književnim stvaraocima „Sa piscem u podne“ predstavljena je Ana Berta, inđijska zavičajna autorka, koja piše poeziju, prozu, etnološke zapise, sakuplja građu o zavičaju i time je čuva od zaborava.

U prijatnom raspoloženju na zajedničkom ručku nastavljena je razmena iskustava i dogovoreni budući zajednički projekti.

Možda Vam se svidi i