Održan prvi „Vinski park“ u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Vinarstvo u Sremu jedno je od najstarijih u Evropi. Prva vinova loza zasađena je u 3. veku kada ga je rimski car Probus zasadio u drevnom Sirmiumu pre više od 1.700 godina. Od tada, vinarstvo na ovom području imalo je svoje uspone i padove, ali tradicija proizvodnje vina nikada nije zamrla, a dobro vino bilo je i ostalo neizostavni deo svake domaćinske kuće i trpeze.

U cilju očuvanja te tradicije, 1. jula u Sremskoj Mitrovici, održan je prvi Festival vina i hrane „Vinski park“. Mitrovački Gradski park je bio prepun ljubitelja dobrog vina i dobre hrane, pozitivne energije i dobre atmosfere, a celo mesto odisalo je romantikom, voćnim, cvetnim, citrusnim i slatkastim aromama vina.

Predstavnici trideset vinarija omogućili su degustaciju preko 150 različitih vrsta vina. Predstavnik Udruženja somelijera Vojvodine, Nebojša Mitrović, na štandu Udruženja prezentovao je pravilan način serviranja i degustiranja vina. Uz dobro vino neizostavno ide i dobra hrana. Stoga, u gastro delu „Vinskog parka“ svoje specijalitete su ponudili proizvođači sira, suhomesnatih proizvoda, domaće paste, meda, testa, džemova i brojnih drugih poslastica.

Pored vinara i lokalnih proizvođača delikatesa svoje umeće u „Miele“ kuhinji prikazao je najbolji kuvarski kvartet Srbije u sastavu: Nikola Biševac – predsednik Junior Chef Club-a, Aleksandar Tomić – kapiten olimpijskog tima, Novak Fridanović – Šef kanadske rezidencije i Petar Gajić – Prvi kuvar Srbije!

Pored vina i hrane posetioci su uživali i u klasičnoj muzici koju je izveo mitrovački Trio “Pro Arte”, a veče je ulepšao i ženski tamburaški sastav „La Banda“ iz Novog Sada. Ove sjajne devojke pokazale su kako tambura može da zvuči kada se spoji tradicionalni i moderan zvuk.

Vrhunskog vina, hrane i muzike u mitrovačkom parku ne bi bilo bez grada Sremska Mitrovica koji je pokrovitelj ove manifestacije, niti bez organizatora koji sebe nazivaju „SINERGIJOM POZITIVNE ENERGIJE“, a koju čine Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica, Centar za kulturu Sirmiumart, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, Udruženje vinara i vinogradara „Srem-Fruška gora“, kao i mnoge druge službe, ustanove, organizacije i pojedinci…

Prvi „Vinski park“ zvanično je otvorio ministar za poljoprivredu, gospodin Branislav Nedimović. On je na otvaranju najavio i da će država pomoći vinarima u stvaranju vinskih soba, kao prostora u kojima mogu da prave i na licu mesta prodaju robu sa minimalnim troškovima, dodajući vrednost finalnom proizvodu. Takođe, radiće se na stvaranju zakonskih preduslova da proizvođači mogu svoje proizvode da prodaju na licu mesta, poštujući kriterijume bezbednosti hrane. To je jedan od načina koji omogućava razvoj svakog mesta u Srbiji i svakog sela, bez stvaranja velikih troškova u transportu i distribuciji robe do krajnjeg potrošača.

Foto: Moon multimedia

Možda Vam se svidi i