Održan kviz „Koliko se poznajemo“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Kvalifikaciono takmičenje jedanaestog ciklusa kviza srednjih škola „Koliko se poznajemo“ koji je deo Projekta Pokrajinske vlade pod nazivom „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini – mere za jačanje međusobnog poverenja kod mladih“ održano je danas u Pozorištu „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici.

Na takmičenju je učestvovalo oko 400 đaka, odnosno 8 škola sa teritorije Vojvodine. Među školama koje su se takmičile našle su se i tri sremskomitrovačke srednje škole i to STŠ „Nikola Tesla“, Prehrambeno hemijska i šumarska škola i „Mitrovačka gimnazija“.

Pre samog početka kviza sve goste, ali i one koji su danas proverili svoje znanje pozdravio je Milan Kovačević, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice.

Kovačević je pre svega izrazio zadovoljstvo što se broj učesnika u kvizu iz godine u godinu poveća, što se sve veći broj škola priključuje projektu koji na taj način ne samo da postaje masovniji nego i dosta kvalitetniji.

„Tokom kviza predstaviće se mladi ljudi različitih nacionalnosti koji će imati priliku da govore svojim maternjim jezikom. Oni koji kviz gledaju imaće priliku da nešto novo saznaju i nauče, a svi će se pre svega lepo družiti, upoznati međusobno, ali upoznati i druge kulture, običaje, tradiciju i sve ono što ide sa određenom nacionalnom pripadnošću. Vojvodina je uvek bila multietična i dobar primer za sve druge sredine ne samo u Srbiji nego u bližem i širem regionu“, rekao je Kovačević prilikom svog obraćanja.

Takmičenju je ispred Gradske uprave za obrazovanje prisustvovala načelnica Mirjana Pjevac koja je kratko rekla da je danas savršena prilika da deca nešto nauče i o samoj istoriji i kulturi Vojvodine, a pre svega o nacionalnim zajednicama koje žive na teritoriji Pokrajine, kao i da je Sremska Mitrovica počastvovana što se našla kao domaćin, ali i učesnik u projektu.

U ovogodišnjem takmičenju „Koliko se poznajemo“ učestvovaće ukupno 44 ekipe srednjih škola sa teritorije čitave AP Vojvodine.

Nosilac projekta „Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini – mere za jačanje međusobnog poverenja kod mladih” jeste Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, a realizuje se u saradnji s brojnim organizacijama i ustanovama iz Vojvodine.

Projekat je koncipiran kao kompleksan multitematski i multikulturalni program, usmeren prema ideji jačanja međunacionalnog poverenja kod mladih srednjoškolaca u Vojvodini. Najveća novina ovogodišnjeg takmičenja svakako je višejezičnost – mogućnost da učenici, u zavisnosti od jezika koji se koristi u nastavi, u kvizu čuju pitanja i daju odgovore na svom jeziku. Stoga, pored toga što će se takmičiti na srpskom jeziku, u ovom ciklusu će se nadmetati i na mađarskom i na slovačkom jeziku.

Foto: S. Nikšić

Možda Vam se svidi i