Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici danas je u okviru projekta prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina „Odgovor na vanrednu situaciju – odmah“ („Emergency response NOW“ – ERNOW) održana obuka poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite.

Učešće u projektu koji traje 18 meseci uzeli su Opština Šid i Grad Sremska Mitrovica u Srbiji, a Brčko Distrikt i Opština Brod u Bosni i Hercegovini. Pored poverenika i njihovih zamenika, današnjoj obuci prisustvovali su i predsednik Skupštine Grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković, direktor Razvojne agencije „Srem“ Milan Mirić, kao i predstavnici učesnika u projektu u BiH.

Kako je dalje objasnio Janković, Grad Sremska Mitrovica i Opština Šid imali su obavezu da preko svojih mesnih zajednica i mesnih kancelarija angažuju određeni broj ljudi u svakom mestu, odnosno naselju kako bi pokrili svoje teritorije.

Prema njegovim rečima, projekat „Odgovor na vanrednu situaciju – odmah“ je finansiran od strane Evropske unije i negova ukupna vrednost iznosi oko 1.159.000 evra. Od toga za Sremsku Mitrovicu je opredeljeno 85.000 evra.

Pored treninga i obuka kroz projekat obezbeđena su sredstva za nabavku određenih motornih vozila, čamaca, opreme i alata koji će se koristiti u vanrednim situacijama.

Aleksandar Lazarević, jedan od predavača na današnjoj obuci kratko je rekao da je od izuzetne važnosti da se u maksimalnoj meri podignu kapaciteti svih poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite , ali i da se razmene međusobna iskustva opština i lokalnih zajednica.

Uroš Vojnović, poslanik u skupštini Brčkog distrikta dodao je da nepogodne ne poznaju političke, nacionalne niti državne granice i da je u takvim situacijama, kao što je bila u maju 2014. godine kada je čitav region bio poplavljen, saradnja od presudnog značaja.

Možda Vam se svidi i