Odgovor na vanredne situacije – SADA

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U okviru trećeg poziva prekograničnog programa Srbija – Bosna i Hercegovina (IPA – CBC Programme Serbia –Bosnia and Herzegovina 2007-2013) odobrena su dva projekta, a jedan od njih je projekat “Emergency response–NOW (ERNOW)” ili „Odgovor na vanredne situacije-SADA“. Podnosioci Projekta su Brčko Distrikt – BiH i Opština Šid – Srbija, a partneri Opština Brod-BiH i Grad Sremska Mitrovica–Srbija.

Trajanje projekta je 18 meseci, ukupna vrednost je oko 550.000 EUR, ugovor o realizaciji Projekta potpisan je krajem prošle godine, a 22. marta ove godine u Sarajevu je održana svečana dodela ugovora za dva odobrena projekta iz ovog poziva. Sremsku Mitrovicu su na ovoj ceremoniji predstavljali Tomislav Janković, predsednik skupštine Grada i Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Zbog poplava nezapamćenih razmera u ovom delu Balkana, Evropska unija je raspisala poziv u okviru programa prekogranične saradnje upravo za pomoć opštinama pogođenim poplavama iz 2014. godine. Stoga su Šid i Sremska Mitrovica uložili napore da pronađu sredstva za adekvatan rad na prevenciji od elementarnih nepogoda, da se po ovom pitanju produbi saradnja sa opštinama u okruženju, i da se sektor civilne zaštite edukuje i opremi.

Projekat ERNOW za cilj ima poboljšanje uslova štabova za vanredne situacije, i unapređenje organizacije u slučaju poplava sa obe strane, uz podizanje kapaciteta i edukaciju lokalnog stanovništva, kao i nabavku potrebne opreme za kompletnu hitnu akciju u slučaju poplava (cisterne, terenska vozila, rovokopači, čamci, reflektori, pumpe i ostalo).

„Projekat ERNOW je plod zajedničke inicijative Opštine Šid, Grada Sremska Mitrovica, Brčko Distrikta i Opštine Brod, uz značajnu pomoć stručnih saradnika iz Regionalne Razvojne Agencije „Srem“, čije je iskustvo na pređašnjim projektima pomoglo da i ovaj projekat od strane Delegacije Evropske unije bude ocenjen kao neophodan, efikasan, održiv i pre svega prihvatljiv za finansiranje. Zahvaljujući ovom projektu sektor civilne zaštite će se edukovati i nabaviće se oprema, što će pomoći da se iskustvo iz 2014. godine nikada više ne ponovi“, Janković.

Jedinice civilne zaštite će kroz ovaj projekat biti obučene kroz edukacije, razmenu iskustava i opremljene najsavremenijom opremom, a opštine učesnice će, osim produbljivanja saradnje na ovom polju, unaprediti i ojačati koordinaciju i komunikaciju kakva se u slučaju vanredne situacije zahteva.

„Ovaj Projekat je vrlo značajan za naš grad, pre svega kao bitna referenca za sve projekte kojima ćemo u budućnosti konkurisati za evropska sredstva. Takođe, na ceremoniji dodele ugovora ostvarili smo kontakte sa predstavnicima gradova i opština iz BiH, potencijalnim partnerima na novom IPA II programu prekogranične saradnje Srbije i BiH za razdoblje 2014-2020, čiji se poziv očekuje u narednih par meseci. Stoga ovaj aktuelni projekat treba sprovesti na najbolji mogući način, izvući maksimum za dobrobit naše lokalne zajednice i opravdati poverenje koje nam je Evropska unija dala finansiranjem ovog Projekta“, rekao je Samardžić.

You may also like