Odgoj svinja budućnost Srema i Mačve

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici sinoć su Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i Asocijacija stočara „Srem – Mačva“ organizovali skup farmera pod nazivom „Unapređenje svinjarstva u Sremu i Mačvi“.

Cilj organizovanja ovog i sličnih skupova, prema rečima direktora Agencije za ruralni razvoj Petra Samardžića jeste da se na jednom mestu okupe svi subjekti koji mogu na bilo koji način da pomognu unapređenju odgoja svinja u našem regionu.

Na skupu su o novinama u agrarnoj politici, novim merama podrške i podsticajima u poljoprivredi, sa akcentom na stočarstvo i aktuelnostima u oblasti ruralnog razvoja govorili ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, pomoćnik ministra za ruralni razvoj Zoran Janjatović i Nenad Terzić-šef odeljenja za stočarstvo u ministarstvu.

„Ove godine smo izdvojili pet puta više sredstava nego u 2016. godini za određene podsticajne mere u poljoprivredi, s tim što smo uveli još neke mere koje se tiču nabavke traktora za voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo, a imamo meru koja se odnosi i na mlade poljoprivredne proizvođače. Za set od desetak mera za pomoć poljoprivrednicima predviđeno je 2,3 milijarde dinara, s tim da ukoliko bude mnogo zahteva za traktore mi ćemo tu naći unutrašnjih sredstava i povećati količinu novca koja je namenjena za te namene“, rekao je Nedimović.

On je napomenuo i da što se tiče kreditne podrške ciljna grupa ove godine će biti žene nosioci poljoprivrednog gazdinstava i mladi do 40 godina kojima će kamatna stopa biti subvencionisana do 1%. Za ostale kategorije će kamatna stopa biti subvencionisana na 3%, a biće produžen i vremenski rok za otplatu krtedita sa tri godine na pet godina.

„Pokretanjem „Mitrosa“ mi smo omogućili da postoji prerađivač koji ima tržište od Rusije i EU, do nekih tržišta koja nama na primer nisu uopšte bila dostupna poput Južnoafričke Republike i Filipina. Na nama je da dovodimo prerađivačke kapacitete koji će onda za sobom generisati veću proizvodnju sa sigurnim tržištem. Čim su sigurna tržišta i sigurne kupovine, automatski veća količina grla dolazi u obzir da se proizvodi. Mi smo zadržali mere koje se tiču proizvodnje tovljenika, a dobra vest je da je „Mitros“ izašao sa merama koje se odnose na godišnju obavezu kupovine proizvodnje sa dosta dobrim cenama. Činjenica je i da sva istraživanja pokazuju da u narednih godinu dana cena tovljenika treba da bude stabilna“, rekao je ministar Nedimović i dodao da je zahvalujući poslovanju „Mitrosa“ cena tovljenika sada mnogo veća nego prošle godine.

Profesor Dr Miloš Beuković u okviru skupa održaće prezentaciju pod nazivom “Praktično svinjarstvo”.

Na skupu je govorio i Petar Marković, regionalni ekspert za svinjarstvo – “SANO” – savremena ishrana životinja za zdrav rast i Radoje Živanov ispred Triglav osiguranja – osuguranje u poljoprivredi (osiguranje useva i plodova i osiguranje životinja).

Zoran Erić, predsednik Asocijacije stočara “Srem – Mačva”, domaćina skupa, prezentovao je program rada Asocijacije i strategiju unapređenja svinjarstva u Sremu i Mačvi.

 

You may also like