Odgajivači svinja iz Hrvatske posetili farmu u Zasavici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Farmu svinja Milovana Ivankovića iz Zasavice I, jednu od najmodernijih u Srbiji, pa i u Evropi danas su posetili odgajivači svinja Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj.

Cilje posete bio je pre svega razmena iskustava, sklapanje prijateljstava i razgovor o mogućnostima prekogranične saradnje u budućnosti.

Milovan Ivanković je vlasnik savremenog objekta za uzgoj 2.300 tovljenika i jedan je od najpoznatijih tovljača svinja u Srbiji. Na njegovoj farmi je uspostavlјen kompjuterizovan sistem praćenja i kontrole ishrane i kvaliteta sirovina koje se koriste kao komponente za pripremu smeše. U takozvanoj “kuhinji”, kompjuter priprema i dozira hranu za svinje, omogućujući manje rada, kao i kraći tov. Austrijska tehnologija omogućava prikaz koliko je koji boks pojeo hrane, koji boks nije jeo, za svaki kilogram se zna gde odlazi, tako da nema rashoda, i ishrana je obročena na tri sata. Uz video nadzor konstantno se prati ponašanje svinja, a ventilatori automatski provetravaju prostorije. Ivankoviću je to porodični posao kojim se bavi zajedno sa ženom i troje dece. Primer je uspešnog polјoprivrednika, koji je svoje dugogodišnje znanje, iskustvo i porodičnu tradiciju nastavio i unapredio.
Na svom posedu Ivanković završava izgradnju još jednog objekta, još modernijeg i efikasnijeg, u skladu sa propisima Evropske unije, ali i daleko iznad tih standarda.

Ovo stručno putovanje, odnosno posetu farmi u Zasavici podržao je Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, te je sa tridesetak odgajivača svinja ovu mačvansku farmu posetio je i Željko Burazović, pročelnik Upravnog odjela, kao i Petar Marković, iz hrvatske kompanije SANO koja se bavi savremenom ishranom stoke.

Pored Ivankovića goste iz Hrvatske dočekali su i Marina Maksimović iz Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica i Vladimir Nastović, načelnik Gradske uprave za poljoprivredu, koji su takođe iskoristili iskoristiti priliku da sa hrvatskim kolegama razgovaraju o potencijalnoj prekograničnoj saradnji u domenu ruralnog razvoja i unapređenja poljoprivrede.

Poseta farmi Milovana Ivankovića je, kako su se svi prisutni složili, dobra prilika da se hrvatski odgajivači svinja upoznaju sa poljoprivrednom, a posebno sa modernom svinjogojskom proizvodnjom u ovom delu Srema i Mačve, a domaćini sa svim onim premenama koje ih čekaju u EU.

You may also like