Od sada svi stanari zgrada za održavanje plaćaju isto. Za prinudnog upravnika 300 dinara mesečno

Od strane Ozon
2 komentari

Sremska Mitrovica – Svi Mitrovčani koji žive u kolektivnom obliku stanovanja će ubuduće za tekuće održavanje zgrada mesečno plaćati 550 dinara, odlučeno je na nedavno održanoj sednici Skupštine Grada Sremska Mitrovica. Naknada za prinudnog profesionalnog upravnika zgrada iznosiće 300 dinara.

Prema rečima Miloša Kovač, direktora „Gradskog stanovanja“ Grad Sremska Mitrovica je bio u obavezi da donese odluku kojom će biti utvrđena minimalna naknada za tekuće i investiciono održavanje zgrada, kao i visinu naknade za rad prinudnog profesionalnog upravnika.

„Član 61. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, predviđa da lokalna samouprava određuje kolika je minimalna cena tekućeg održavanja, jer je to javni interes svakog grada i Mitrovica je tu svoju obavezu ispunila. Doneta je odluka da tekuće održavanje zgrada iznosi 550 dinara mesečno i tu sumu će plaćati svaki stan, 250 dinara iznosi naknada za investiciono održavanje, nju stanari mogu, ali ne moraju da plaćaju, dok je predviđena mesečna naknada za prinudnog profesionalnog upravnika 300 dinara“, rekao je Kovač.

On je objasnio da do juna meseca naredne godine zgrade koje to nisu uradile moraju da izvrše registraciju i krenu sa prikupljanjem sredstava za tekuće održavanje.

Onim stambenim zgradama koje u tom zakonskom roku ne ispune te obaveze, objašnjava dalje Kovač, Gradska uprava za urbanizam je u obavezi da nametne licenciranog upravnika.

„Stambene zgrade koje imaju skupštinu stanara mogu iz svojih redova da izaberu upravnika, taj upravnik obavlja sve poslove kao i licencirani upravnik, s tim što ima manju odgovornost i ne mora da ispunjava neke zakonske uslove. On ukoliko se stanari zgrade dogovore može, ali i ne mora biti plaćen. Licencirani upravnik je za stambene zgrade koje ne mogu da se dogovore i odaberu svog upravnika, kao i za one zgrade koje ne formiraju do zakonskog roka skupštinu stanara“, kaže Kovač.

Cena koja je utvrđena na 300 dinara po stanu za profesionalnog upravnika je cena koja će biti prisutna ne samo u Sremskoj Mitrovici nego i u najvećem delu Srbije.

„Što se tiče cene za tekuće održavanje ona je doneta nakon izvršene analize po novom pravilniku o tekućem održavanju koji je stupio na snagu. Svaki stan na teritoriji Grada Sremska Mitrovica će morati da plaća 550 dinara, ispod te cifre ne može. Ukoliko se pak skupština stanara dogovori da su njihove potrebe veće, oni mogu da plaćaju i veću cifru, odnosno onu koju oni odrede“, objašnjava Kovač i napominje da je do sada je prilikom formiranja cena bila bitna kvadratura stana, starost zgrade, broj stanova u zgradi, ali da to više nije slučaj – svi plaćaju minimalno 550 dinara.

U novim stambenim zgradama gde postoje podzemne garaže, garažni boksovi i garažna mesta svi vlasnici istih su takođe u obavezi da za to plaća tekuće održavanje kao i za stan. To se pak ne odnosi na podrumske prostorije.

Po novom Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada tekuće i investiciono održavanje je strogo razdvojeno. Investiciono održavanje podrazmeva bilo koju radnju na stambenoj zgradi koja uvećava vrednost posebnog dela, znači stana – zamena krovne konstrukcije, postavlanje izolacije i slično, ono se može, ali ne mora plaćati.

Novi Zakon takođe predviđa da sve stambene zgrade budu registrovane u Agenciji za privredne registre, one će nakon toga biti podložne kontroli poreske uprave, a to podrazmeva da se proverava način utrošnje sredstava, odnosno da se sredstva za tekuće, odnosno investiciono održavanje troše upravo u te svrhe.

„Ovo nije nikakav nov namet, već samo zakonska obaveza i apelujem na sve zgrade, odnosno stanare zgrada da se do predviđenog roka organizuju i ispune sve svoje obaveze. U krajnjem slučaju zašto bi plaćali 850 dinara održavanje i profesionalnog upravnika, kada mogu da plaćaju samo održavanje 550 dinara“, završio je Kovač.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

jovana 04.10.2017. - 12:58 pm

Sve je to super. Samo jos i da ih odrzavaju i ciste kako treba, kao sto ne ciste.

Ozon 04.10.2017. - 1:19 pm

Ukoliko je Vaša zgrada u sistemu održavanja „Gradskog stanovanja“ onda bi trebalo njima da uputite žalbu.

Komentari su zatvoreni.