Od naredne nedelje mitrovački učenici na praksi u pogonima

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U prostorijama Prehrambeno hemijske i šumarske škole u Sremskoj Mitrovici danas su potpisani ugovori pomenute škole sa privrednicima koji će omogućiti da 40 učenika iste praksu obavljaju u nekoliko firmi sa teritorije Srema i Mačve. Ovo je prva generacija učenika PHŠ škole koja će se uključiti u model dualnog obrazovanja, a radi se o učenicima sa dva smera i to sa smera operter za izradu nameštaja i smera tehničar za oblikovanje nameštaja enterijera.

Potpisivanju ugovora pored predstavnika škole i kompanija koje su se uključile u model dualnog obrazovanja prisustvovali su predstavnici Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga, Uprave za Obrazovanje, kao i učenici pomenutih smerova i njihovi roditelji, a sve u cilju da se oni što bolje upoznaju sa novinama koje će ovaj model doneti i njegovim prednostima.

„Danas smo potpisali ugovore kojima smo označili početak dualnog modela obrazovanja u našoj školi. Ukupno osam firmi je potpisalo ugovore i to ne samo sa školom nego i sa đacima i na taj način one su se obavezali da će ih primiti na praksu koja će početi u njihovim pogonima već naredne nedelje“, rekao je Nebojša Ognjenović, direktor PHŠ škole.

Ognenović je podsetio da je Vlada Srbije juče usvojila Nacrt zakona o dualnom obrazovanju i da će od sledeće godine mnogobrojne srednje škole ući u sistem dualnog obrazovanja, te da će škola na čijem je on čelu još dva smera obrazovati po tom modelu, a u pitanju su mesari i pekari.

„Kao resorni načelnik voma sam zadovoljna, jer ovo danas što se dešava je rezime godinu dana rada Gradske uprave za obrazovanje, Privredne komore, privrednika i same škole. Naš cilj je da na kraju treće, odnosno četvrte godine zaista imamo mlade, obučene ljude u potpunosti spremne za rad. Deca će tokom svog školovanja imati mnogo više prakse, odnosno deo koji su provodili u školskim klupama zameniće sada radni pogoni, što znači da će u prvoj godini jedan dan biti na praksi, u drugoj dva dana, a u trećoj čak tri dana nedeljno. Učenici će biti kompetentni da obavljaju one poslove za koje su se obrazovali i imaće svoju cenu, neće biti jeftina radna snaga“, rekla je Mirjana Pjevac, načelnica Uprave za obrazovanje.

Ugovore je danas potpisalo ukupno osam kompanija i to: Ekos line i Tik stolarija iz Sremske Mitrovice, Drvo sistem 07 iz Dublja, Stolarija Slavik iz Erdevika, Art wood flornig i Hrast szr takođe iz Sremske Mitrovice, Fagace wood iz Grgurevaca i Entero doo iz Nove pazove.

Predstavnici svih kompanija su se složili da su ugovori potpisani na zadovoljstvo svih uključenih strana i da je njihova potreba za kvalitetnim radnicima konstantna, te naveli da postoji mogućnost da najbolji učenici nakon školovanja nađu zaposlenje u njihovim pogonima.

Možda Vam se svidi i