Sremska Mitrovica – Prema informacijama iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na teritoriji Srbije registrovano je 12 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Najviše slučajeva Groznice potvrđeno je na teritoriji Beograda i to kod ukupno osam osoba. U Južnobanatskom okrugu registrovana su tri slučaja, a u Sevrnobačkom okrugu jedan. u Sremu, prema podacima Instituta, do sada nije registrovan ni jedan sluča obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

Prisustvo zaraženih komaraca dokazano je na 22 lokacije u Beogradu, na 12 lokacija na teritoriji Pančeva i u Novom Sadu na 8 lokacija.

Osnovne karakteristike ovog oboljenja:
Groznica Zapadnog Nila je virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor (prenosilac) je Culex pipiens, vrsta komarca odomaćena i kod nas, a glavni rezervoari su razne vrste ptica u kojima se virus održava.
Više 80% zaraženih ovim virusom nema nikakve tegobe, a kod malog procenta zaraženih simptomi podsećaju na simptome gripa (naglo povišena telesna temperatura, glavobolja, grlobolja, bolovi u leđima, mišićima, zglobovima, umor, blag prolazni osip, uvećanje limfnih čvorova i sl). Od pojedinih osoba dolazi do nastanka aseptičnog meningitisa ili encefalitisa, koji zahteva hospitalizaciju. Nakon preležane bolesti često ostaju posledice (sekvele)-umor, gubitak pamćenja, teškoće prilikom hodanja, depresija i sl.

U cilju smanjenja rizika od zaražavanja, preporučuje se:
– Primena repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom
– Nošenje komotne (ne pripijene!) odeće koja pokriva ruke i noge
– Izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i zoru kada je aktivnost komaraca najveća.
– Zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima stambenih objekata
– Izbegavanje područja sa velikim brojem komaraca (šume i močvare)
– Isušivanje mesta sa stajaćom vodom – ukloniti odbačene gume, prazniti redovno vodu iz saksija sa cvećem, menjati redovno vodu kućnim ljubimcima.

Možda Vam se svidi i