Vozači mahom nesvesno prave „zimske“ prekršaje, ali od danas to može ozbiljno da ih košta.

Svaki vozač koji u uslovima smanjene vidljivosti ne bude imao uključena zadnja poziciona svetla dobiće kaznu od čak 15.000 do 30.000 dinara, šest kaznenih poena, zabranu upravljanja vozilom od tri meseca, a moguće je da dobije i zatvor do 30 dana! Ovo je samo jedan od rigoroznih „zimskih“ prekršaja za koje ljudi uglavnom ne znaju.

Ko vozi bez zimskih guma, preti mu zatvor!

Nesavesni vozači će biti kažnjavani i za sneg na prozorima, tablicama ili svetlima, korišćenje dugih svetala po magli ili korišćenje svetala za maglu kada je nema.

Da stvar bude gora, ukoliko sa nepropisnim svetlima ili snegom na prozorima izazovete saobraćajni udes, kazne su i po nekoliko puta rigoroznije. Uz to, preti vam i dugogodišnja robija ukoliko neko strada ili bude povređen.

U Auto-moto savezu su otkrili koji su to sve „zimski“ prekršaji za koje vozači uglavnom ne znaju, a problem je što su kazne izuzetno visoke.

– Vozači uglavnom brinu o zimskim gumama i kaznama koje slede zbog njih. Međutim, u snežnim uslovima vožnje možete napraviti i druge „zimske“ prekršaje. Primera radi, kada ne očistite sneg sa prozora, tablica ili svetala dobićete kaznu 3.000 dinara, a ako tako izazovete nezgodu, platićete saobraćajnoj policiji 5.000 do 15.000 dinara. Ne zaboravite još da ni po magli ne sme da se vozi sa dugim svetlima, a onaj vozač kom budu upaljena biće kažnjen sa 5.000 dinara – rekli su u AMSS-u.

Isto tako, ukoliko nemate lance u prtljažniku prilikom vožnje van grada, takođe ćete platiti kaznu 3.000 dinara.

– Pored svega toga, najrigoroznija kazna je ipak za vožnju bez zadnjih pozicionih svetala kada je smanjena vidljivost, odnosno kada je ona do 200 metara van naselja i do 100 metara u naseljenom mestu. Za ovaj prekršaj platićete čak 15.000 do 30.000 dinara, a u slučaju udesa, kazne su daleko rigoroznije – objašnjavaju u AMSS.

Informer

Možda Vam se svidi i