Obeležen Dan vrabaca u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
2 komentari

Sremska Mitrovica – Udruženje „Ruralni centar Sova“ u saradnji sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica u ponedeljak, 20. marta u Sremskoj Mitrovici organizovalo obeležavanje Međunarodnog dana Vrabaca.

U okviru obeležavanja ovog dana realizovane su prezentacije na 2 teme i to: „Omladinski aktivnizam u zaštiti biodiverziteta“ i „Ugružene Vrste ptica Drina – Sava Regiona“. Prezentacije su prikazane učenicima Srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ iz Sremske Mitrovice.

Cilj manifestacije jeste da skrene pažnju javnosti na važnu ulogu vrabaca i da se sačuva njihov opstanak.

Istovremeno raspisan je i mini konkurs za najlepšu fotografiju vrabaca, ali i apel građanima i saradnicima da pomognu u prebrojavanju vrabaca.
Volonteri I saradnici RC „Sova“ tokom 5 dana izbrojali su 323 vrabca i uočili pravilo da su populacije vrabaca bile brojnije od 5 jedinki samo na loklacijama gde je bilo žbunaste vegetacije. Trend urbanizacije i promene namena zemljišta, ukalnjanje žbunaste vegetacije kao i promena stilova gradnje dovodi do smanjanje populacije same brojnosti jedinki,
Grand pri za fotografije koje je poslala pripala je Ani Anciger.

U Srbiji se gnezde tri vrste vrabaca a to su pokućar, poljski i španski vrabac. Pokućar je nezvanični simbol Grada Beograda, a njegov lik je korišćen za maskotu Univerzijade 2009. godine u Beogradu. Kod nas u Sremskoj Mitrovici prisutni su vrabac pokućar i poljski vrabac.

Vrapcima može pomoći postavljanjem kućica za gnežđenje, pažljivim planiranjem i održavanjem zelenila, zimskom prihranom i zaštitom od domaćih mačaka koje su im u selima i gradovima najveći neprijatelj.

Početkom godine u Srbiji živi oko pet miliona, a krajem leta, nakon gnežđenja, populacija vrabaca u Srbiji naraste na oko 10 miliona jedinki.

Možda Vam se svidi i

2 komentari

Marko 05.04.2017. - 9:19 pm

Hvala Svima koji su dali doprinos posebno Ani i Radio Ozonu za koji smo spremili adekvatnu nagradu – iako ste skronmno presli preko toga dela dopisa.

Čuvajte i negujte žbunastu vegetaciju kao i zelene površine u gradu posebno pod devećem i ukoliko ste u mogunosti postavite kućicu za ptice
jedna kuca jedna pesma 😉

Ozon 06.04.2017. - 9:06 am

🙂

Komentari su zatvoreni.